Az útra folyt salétromsav miatt sérült meg két mentős Kecskeméten

Vissza a címlapra
Az útra folyt salétromsav miatt sérült meg két mentős Kecskeméten

A Kecskeméti Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt vádat emelt egy férfi ellen, aki 2019 augusztusában Kecskeméten rögzítés nélkül szállított salétromsavat a gépkocsijával, majd az útra ömlő sav miatt a segítségére siető mentősök megsérültek.

A vádirat szerint a vádlott 2019. augusztus 12-én délután Kecskeméten vezetett egy kisteherautót, melynek a rakterében két 50 literes tartályban salétromsavat szállított. A férfi a veszélyes anyagnak minősülő salétromsavat azonban úgy szállította, hogy a tartályokat a szállítás megkezdése előtt nem rögzítette.

A szállítás során a raktérben az egyik tartály eldőlt és megsérült. A felhasadt tartályból az erősen maró hatású salétromsav a jármű utasterébe, majd a közútra folyt.

A helyszínre hívott mentősök, egy mentőápoló és egy gépkocsivezető megpróbáltak a vádlottnak segíteni. Ahogy megközelítették a vádlott autóját, a salétromsav kiömlése miatt keletkező, maró hatású gázt belélegezték, illetőleg a gáz a bőrükkel is érintkezett. A sértettek emiatt 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek, maradandó fogyatékosság szerencsére egyiküknél sem alakult ki.

A veszélyes áruk közúti szállításával kapcsolatos jogszabályok szerint ezeket az árukat a szállítás során úgy kell rögzíteni, hogy az megakadályozza az áruk elmozdulását, ami a sérülésüket okozná.

A vádlott e jogszabályokat, mint foglalkozási szabályokat megsértve a salétromsavat tartalmazó tartályokat a szállítás előtt nem rögzítette és ezzel a sértetteknek gondatlanságból testi sértést okozott.

A szabadlábon védekező vádlottat a járási ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja: a vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.