Arany ékszerekre szakosodott betörők kerülnek bíróság elé

Vissza a címlapra
Arany ékszerekre szakosodott betörők kerülnek bíróság elé

A Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség többrendbeli lopás bűntette miatt vádat emelt egy helybeli férfivel szemben, aki tavaly áprilisban alig 2 hónap alatt három betörés során mintegy 9 millió forint értékű arany ékszert és ipari kisgépeket zsákmányolt. A közel 7,6 milliós utolsó betörése során fiatalabb társa is segítette.

Az 54 éves kiskunfélegyházi férfi 2018. április 27-én délben - kihasználva az ottlakók távollétét - 19 éves társával megjelent egy helyi családi háznál, ahová a fiatalabb férfi a társától kapott útmutatások alapján a szúnyoghálós mellékhelyiség kisablakán keresztül bemászott. Az emeleten az egyik virágkaspó alatt egy zacskóban elrejtve több mint 7,5 millió forint értékű arany ékszert: pecsétgyűrűket, nyakláncokat, karkötőket, medálokat, mandzsettagombokat és ezüst pénzérméket talált, amit az utcán őrködő idősebb társának kiadott. Mindez nem volt elég a tolvajoknak, mert a lakásból egy műanyag zsákba rejtve szeszes italokkal és ipari kisgépekkel gazdagodva távoztak.

A garázsban lévő értékeket is összekészítették, elvinniük azonban nem sikerült. A tolvajok az arany ékszerek egy részét zálogházakban eladták, de jutott ajándékba ismerőseiknek is. A nyomozás során pecsétgyűrűket és karláncokat foglaltak le, így a sértettnek okozott 7,6 millió forint kárból 1,9 millió forint megtérült.

Az idősebb vádlott ezt megelőzően két lakásbetörés során további 2 millió forintnyi ékszert zsákmányolt: 2018. február 21-én napközben egy kiskunfélegyházi lakásból az ablakot betörve 870 ezer forint értékű arany ékszert vitt magával. Két héttel később fényes nappal egy lakóház ablakát feszítette be és onnan 1,1 millió forint értékben szintén arany ékszereket, valamint eurot vitt magával.

A többszörös és különös visszaesőnek minősülő idősebb vádlottat az ügyészség többrendbeli dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével vádolja és vele szemben fegyházbüntetés, a szintén büntetett előéletű fiatalabb társával szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Mindkét férfi jelenleg letartóztatásban van, ügyükben a Kiskunfélegyházi Járásbíróság fog dönteni.