Zengő-Marton Katalin építész kapta meg idén a Mende Valér-díjat

Vissza a címlapra
Zengő-Marton Katalin építész kapta meg idén a Mende Valér-díjat

Zengő-Marton Katalin építész nyerte el idén a Mende Valér-díjat, melyet a díjat alapító dr. Farkas Gábor DLA, Ybl-díjas építész, és Katkics Tamás, a kuratórium és a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnöke adták át 2022. október 27-én, csütörtökön az Agórában rendezett ünnepségen. Melyen részt vett dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, Gaál József, Kecskemét alpolgármestere, a megyei iparkamara elnöke és Öveges László, Kecskemét főépítésze is. (Fotók: Vincze József)

A Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara „Építészet Hónapja" rendezvényén immár második alkalommal részesülhetett egy fiatal, pályakezdő építész a Bács-Kiskun megyében végzett, kortársai közül kiemelkedő építészi alkotói munkássága elismerését jelentő díjban.

A diploma megszerzése után ugyanis minden szakmában a fiatal pályakezdő szembesül azzal a ténnyel, hogy elhivatottságának és tehetségének bizonyítása érdekében akadályokkal teletűzdelt hosszú utat kell végig járnia. Az ismertséghez és az elismeréshez vezető út lerövidülhet akkor, ha kiemelkedő szakmai teljesítménye publicitást kap szakmán belül és kívül egyaránt.

Nincs ez másként az alkotó, tervező építész szakterületen sem. Egy-egy jól sikerült, elismerésre méltó építészeti alkotásról a hazai gyakorlatban csak az épületről készült fotók készítőjének neve szerepel, az építészt meg sem említik. A jelesebb beruházások átadása után csak a szalagot átvágó névsort közlik, az alkotó neve csak ritkán kerül nyilvánosságra.

Ezen idézőjelbe tett „gyakorlaton" - „helyzeten" igyekszik változtatni a Mende Valér-díj.

„Ezen kívánatos folyamatot (folyamatokat) szeretném segíteni azzal, hogy díjat alapítok, melynek révén reményeim szerint a díjazottak lehetőséget és további inspirációt kapnak tehetségük kibontakoztatására" - írta két évvel ezelőtt dr. Farkas Gábor az alapítólevélben.

Az Agórában rendezett díjátadó ünnepségen adták át a Bács-Kiskun Megye Építészeti Díjat is melyet a következők kapták:

Lepsényi Ákos DLA építész a Bajai Kerékpáros pihenőpont pavilon tervéért

Mérő Máté építész egy kecskeméti lakóépület felújítása és bővítése tervéért

Babinszky Tünde építész a felsőlajosi óvoda bővítése tervéért

Galéria (48 kép)

Összes kép letöltése