XXI. Lakiteleki Filmszemle eredménye

Vissza a címlapra
XXI. Lakiteleki Filmszemle eredménye

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár Nonprofit Közhasznú Kft., az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület és a Dunaversitas Egyesület idén közösen szervezte meg a filmszemlét.

A Sára Sándor emlékezetére meghirdetett XXI. Lakiteleki Filmszemlére, krónika, korkép, művelődés, portré, fikciós műsorok kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásában kiírt határidőig a Kárpát-medencéből 114 alkotás érkezett. Az előzsűri (2022. október 11-12.) döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 22 alkotás jutott. A Szemlének 2022. november 16 és 18 között a Lakitelek Népfőiskola adott otthont.

A zsűri elnöke: Dr. Buglya Sándor Magyarország Érdemes Művésze, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője.

A zsűri tagjai voltak: Agócs Sándor költő, szerkesztő; Bagi Iván humorista, író; Bágya Rita kommunikációs szakember, a Lakiteleki Filmszemle zsűri titkára; Bakos Edit az Art-Mozi Egyesület tiszteletbeli elnöke; Balogh László a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke; Bartók Csaba szerkesztő-rendező; Boros Bánk Levente politológus, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója, a Médiapiac kiadóvezetője; Dippold Pál író; Dizseri András a Retro Rádió hírszerkesztője; Dulai Sándor a Szabad Föld újságírója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanára; Ékes Ilona a ERGO-Európai Regionális Szervezet elnöke; Falusi Márton József Attila-díjas költő, író, a Magyar Művészet főszerkesztője; Farkas György rendező, producer; Fehér István Lakitelek alpolgármestere, egyetemi tanár; Gulyás Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész; Házi Balázs történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár kutatási munkatársa; Havasi János a DUNA Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. rádiós igazgatója; Hévizi Róbert a Nemzeti Művelődési Intézet Látogatóközpontjának vezetője; Kecsenovity Egon a Szegedi Tudományegyetem kutatója; az eChemicles Zrt. fejlesztőmérnöke; Kollarik Tamás Magyar Filmdíjas és Bánffy Miklós-díjas filmes szakember, egyetemi oktató; Kovács Anita a Karc FM szerkesztő-műsorvezetője; Lakatos Iván filmrendező-producer; Lezsák Sándor József Attila-díjas író, az Országgyűlés alelnöke; Kárpáti Árpád közművelődési és ifjúsági szakértő; M. Kiss Sándor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár tudományos tanácsának elnöke; Matkovics Annamária színművész, a Nemzetstratégiai Kutatóközpont képviselője; Mezei Károly a Magyar Katolikus Rádió műsorvezető-szerkesztője, a Kairosz Kiadó főszerkeszője; Mikulás Ferenc a Kecskemétfilm Kft. stúdióvezetője; Néző László a Mediaworks Központi szerkesztősége főszerkesztője; Nyári Gábor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár ügyvezető igazgatója; Ökrös Csaba a Petőfi Népe főszerkesztője; Pálffy-Orbán István a DUNA Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós igazgatója; Pilhál György a Magyar Nemzet főmunkatársa; Sára Balázs Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense; Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas rendező; Szabó Attila rendező-operatőr; Tóth István Zoltán a Hír TV főszerkesztő-helyettese; Tóth Klára Balázs Béla-díjas filmesztéta; Tuba Mariann filmvágó, a DUNA Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezető szerkesztője; Zsigmond Attila Aranyszem-díjas operatőr, rendező; továbbá Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Lakitelek, Nagykőrös, Szentes és Tiszakécske iskoláiból álló, közel 350 fős diákzsűri, valamint Fülöpjakab, Jakabszállás, Kiskunfélegyháza, Kunszállás, Lakitelek képviselőinek különdíját, több mint 100 fős nyugdíjas csoport télte oda.

A díjakat Lezsák Sándor, József Attila-díjas író, az Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke; Dr. Buglya Sándor Magyarország Érdemes Művésze, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője, a zsűri elnöke; Rófusz Ferenc Oscar-díjjal, a Nemzet Művésze címmel, valamint Kossuth-díjjal kitüntetett rajzfilmrendező és a zsűri tagjai adták át.

Lezsák Sándor beszédében Sára Sándorra emlékezett és reményét fejezte ki, hogy a Lakiteleki Filmszemlét a jövő esztendőben is meg tudják majd tartani.