„Vonatgázolásnak álcázták a fiam kivégzését” – 22 év után oldódhat meg a rejtélyes kecskeméti haláleset?

Vissza a címlapra
„Vonatgázolásnak álcázták a fiam kivégzését” – 22 év után oldódhat meg a rejtélyes kecskeméti haláleset?

Huszonkét éve nem hagyja nyugodni családját Gulyás János rejtélyes halála. A férfi holttestét a síneken találták meg Kecskeméten, és hiába merült fel számtalan gyanús körülmény, a hatóságok vonatgázolásként zárták le az ügyet - írta meg a Blikk. (Fotó: Fuszek Gábor)

A fiatalember édesanyja már 2002-ben is nyilatkozott a Blikknek és megfogalmazta gyötrő kétségeit. Most úgy tűnik, beigazolódni látszanak a szavai.

Habár egykor kizárták az idegenkezűséget, nemrég mégis emberölés miatt indult újra a nyomozás. A Blikk megtalálta az áldozat édesanyját, aki reménykedik abban, hogy végre kiderül az igazság.

- Mindenki tudta a városban, hogy nem vonatbaleset történt, de hiába kérdezősködtünk akkoriban, senki nem mert beszélni a történtekről. Hivatalosan azt állapították meg, hogy a fiam részegen hason a sínekre feküdt, a fejét pedig felemelte, amikor jött a vonat. Csakhogy a sérüléseiből egyértelműen arra következtettünk, hogy nem a vonat ütötte el, hanem agyonverték - magyarázta a Blikknek a könnyeivel küszködve Erzsébet.

i0509kep02.jpg

A fia mellkasán egy cipőtalpnyom látszódott, a tarkóját bezúzták, az arca viszont teljesen ép maradt, pedig a családja szerint, ha hátulról tarkón üti a mozdony, az arca is megsérült volna a kövön. Ráadásul olyan vonat soha nem került elő, amin bármilyen gázolásnak a nyomai látszódtak volna, pedig mindössze két szerelvény haladt át abban az időben a szakaszon. János édesapja már korábban elhunyt, a nővére pedig elköltözött otthonról. A tragikus sorsú fiatal akkoriban az édesanyjával élt, aki sosem felejti el az utolsó találkozását fiával.

- Éjfélkor láttam utoljára, amikor feljöttek az egyik barátjával. Már alváshoz készülődtem, ők pedig egy születésnapot ünnepeltek és indultak a diszkóba. Bejött, letérdelt a kanapé mellé, és azt mondta: „nekem van a legdrágább édesanyám, nagyon szeretlek." Majd kezet csókolt. Akkor még nem tudtam, hogy ekkor örökre elköszönt tőlem. Éjszaka felriadtam, mintha borzalmasat sípolt volna egy vonat. Csak később tudatosult, hogy az Jánoska halálsikolya lehetett. Egy anya megérzi az ilyet - sírta el magát a 74 éves asszony.

i0509Kmet.jpg

Nagyon sokan szerették a városban Jánost, mindenki kedves, udvarias, tisztelettudó fiúnak ismerte. Ugyan masszív testalkata volt, de soha nem kötözködött, vagy verekedett senkivel. A családját nem hagyta nyugodni, hogy lezárták a nyomozást, de jól tudták, Janit már nem tudják visszahozni, és féltek attól, ha tovább kutatják az igazságot, nekik is bajuk eshet. A rendőrök a tragédia óta nem keresték őket, két éve is a hírekből tudták meg, hogy újra elővették az ügyet, és végre gyilkosság miatt nyomoznak ismét.

- Álláspontom szerint a fiamat az egyik biztonsági őr üldözte, aki egy viperával verte szét a tarkóját, amikor egy másik őr szemből a talpával megállította. Végül a vonatsíneknél vérzett el, az elkövetők pedig balesetnek beállítva akarták eltussolni az ügyet. Vonatgázolásnak álcázták a fiam kivégzését - tette hozzá Erzsébet.

A Blikk 2002-es cikkében az áldozat édesanyja már akkor megfogalmazta kétségeit, mostanra pedig beigazolódni látszik az asszony gyanúja.

i0509kep.jpg

Húsz évig ez sikerült is nekik, csakhogy 2020 szeptemberében helyszíni szemlét tartottak a síneknél, a nyomozók között pedig ott volt az egykori diszkó biztonsági embereinek a főnöke, akiről azt beszélik, vádalkut köthetett. Beszédes, hogy ezután a börtönből is kiengedték, ahova más ügyek miatt került.

Keresik a zsaruk a szemtanút

A Nemzeti Nyomozó Iroda közleménye szerint emberölés ügyében folyik az eljárás. A jelentkezését kérik annak a barnásvöröses hajú hölgynek, aki a védelmére kelt Jánosnak, amikor a töltés mellett lévő Silver nevű diszkóból az őrök kivezették, és bántalmazták. Sőt, az alacsony termetű lányt is pofon vágták.

(Forrás: Blikk.hu)

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK:

Soha nem késő: Kecskeméten 22 éve történt emberölési ügyben keresi a szemtanút a rendőrség