Vizsgálja a víz minőségét a szikes tavakban a KNP

Vissza a címlapra
Vizsgálja a víz minőségét a szikes tavakban a KNP

Vízmintavételt végeztek a héten - a február 2-ai vizes élőhelyek világnapja jegyében - a legjelentősebb felső-kiskunsági szikes tavaknál a Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) munkatársai. Ez a monitorozás része az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Intézetével folytatott közös kutatásuknak, amely a tavak állapotának felmérését szolgálja. Különösen fontos mindez az elmúlt évek aszályai után. (Fotó: Unyi Miklós/KNPI)

Dr. Pigniczki Csaba természetvédelmi őrkerület-vezető és Unyi Miklós vízügyi koordinátor a legkarakteresebb felső-kiskunsági szikes tavak - Büdös-szék, Böddi-szék, Kelemen-szék, Zab-szék - és a hozzájuk csatlakozó vízterek - Pipás-szék, Kis-rét - vizéből vettek több ponton mintát. Ezeket az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Intézet munkatársa, dr. Boros Emil fogja elemezni a szikes jelleget adó fő tulajdonságok szerint. Úgymint a sótartalom által meghatározott vezetőképesség, a pH (kémhatás) és a víz zavarossága.

A KNP munkatársai hangsúlyozták: nagyon fontos, hogy hosszú idő után ismét megteltek vízzel a szikes tómedrek. A vízmélység átlagosan mintegy 40 centiméter, ami még ugyan elmarad az ideálistól, de például a tavalyi évhez képest - amikor jóval kevesebb víz volt a tavakban - jelentős pozitív fejlemény. Érdemes ugyanakkor megvizsgálni, hogy az aszályos esztendők és ezzel összefüggésben a talajvízszint drasztikus süllyedése milyen hatással volt a szikes tavak állapotára, hiszen ezeknél a sajátos élőhelyeknél a vízkészletet a felszín alatti ásványi anyagokban, sókban gazdag vizek feláramlása határozza meg. A vizek kémiai és fizikai paramétereinek hosszú távú monitoringja sok információt szolgáltathat a szikes tavak állapotának változásáról, ennek követése a száraz, aszályos évek miatt különösen fontos.

j0204KNP01.jpg

A KNP munkatársai az erős szélnek köszönhetően a tólengés különleges jelenségének is szemtanúi lehettek a Zab-széknél. Ilyenkor a tóban lévő vizet a tartós, egy irányból fújó erős szél átnyomja a széliránnyal ellentétes partszakaszra, ahol a partot a hullámzás errodálja, alámossa. Ennek hatására egy-egy szezonban a szikes tó medre akár 30-40 centimétert is vándorolhat, terjeszkedhet évente.

A szikes tavak fokozottan védett területek, amelyek nem látogathatóak. Bemutatásukat, megtekintésüket a Gulipán-tanösvény teszi lehetővé.

szöveg: Hraskó István