Világszínvonalú egynapos sebészeti egységet adtak át Kecskeméten

Vissza a címlapra
Világszínvonalú egynapos sebészeti egységet adtak át Kecskeméten

2023. május 10-én, szerdán ünnepélyesen is megnyitotta kapuit a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház kecskeméti székhelyén az új, kétszintes, egynapos sebészeti ellátást biztosító egység. A nettó 2,146 milliárd forint európai uniós, vissza nem térintendő támogatásból megvalósult fejlesztést Lengyel László az egészségügy finanszírozásáért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkár, Gerencsér Andrea, az Országos Kórházi Főigazgatóság ápolásügyi koordinációs igazgatója és dr. Gondos Miklós a Bács Kiskun Vármegyei Oktatókórház főigazgatója adták át.

Az ünnepi műsorban közreműködött a kórház MEDrigál Kórusa Szabó Sándor karnagy vezetésével.

Az épületben lévő képzőművészeti alkotások a kecskeméti Radnai Zoltán képző- és iparművész felajánlásaként kerültek az Egynapos Sebészeti Egységre.

j0510kep05.jpg

Mint korábban már megírtuk, a mintegy 2890 m2-es létesítmény az „Aktív fekvő betegellátás forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével" című EFOP-2.2.0-16-2016-00004 azonosítószámú projekt közel 11 milliárd forintos országos hálózat fejlesztésének részeként történt.

Az egyedülálló zöldmezős beruházással megvalósult, kecskeméti, Nyíri úti telephelyen található új épületben három műtő,19 betegszoba 36 férőhellyel, és számos kiszolgáló helyiség található. A beruházáshoz közmű, kert, parkoló, út és járdaépítés is kapcsolódott.

Az országos hálózat kiépítése során 17 fekvőbeteg-ellátó intézmény 19 helyszínén önálló, egynapos sebészeti részlegek kialakítása valósul meg 15 helyszínen kivitelezéssel, 18 helyszínen eszközbeszerzéssel. A projekt kidolgozta az egynapos sebészet betegút ellátás-szervezési és szakmai ellátás-szervezési irányelveit, valamint infrastrukturális és gép-műszer fejlesztést hajtott végre.

Az egynapos sebészet olyan speciális, többnapos kórházi kezelést kiváltó ellátás, amely - a kórházi ellátáshoz hasonló körülményeknek megfelelő, a beavatkozást végző egészségügyi intézményben - 24 óránál rövidebb ellátási időt igényel. Az új épületben az első beavatkozás 2023. április 4-én történt. A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórházban jelenleg is közel 1000 műtétet végeznek el havonta egynapos sebészeti ellátás keretén belül, mely eddig részben az aktív fekvőbeteg ellátást, illetve annak műtőkapacitását terhelte. Tervezetten az új Egynapos Sebészeti

Épületben havonta 600 műtét várható. Az újonnan átadott központ lehetőséget biztosít ezen ellátások csaknem teljes egészének centralizálására ebben a különálló épületben, és lehetővé teszi a legoptimálisabb működési feltételeket. Ennek a modern ellátó egységnek köszönhetően felszabadult központi műtő kapacitásunk, lehetővé téve a várólisták csökkentésének lehetőségét illetve a sürgősségi operatív feladatok ellátásának javítását.

Az országos egynapos sebészeti hálózat fejlesztése során olyan különálló, legalább négy szakmát érintő, multidiszciplináris, önálló, egynapos egységek kialakítása történik, amelyekben az egynapos ellátásba bevont szakmák betegei a minimál invazív sebészetnek és az új aneszteziológiai technológiáknak köszönhetően kevesebb komplikációval, gyorsabban gyógyulhatnak. Egynapos sebészeti ellátás keretében többek között sebészeti, szemészeti, kézsebészeti, ortopédiai, tarumatológiai és egyéb szakirányú műtétek végezhetők el.

Galéria (76 kép)

Összes kép letöltése