Vesztegetés és befolyással üzérkedés - A TEK, és a Nemzeti Védelmi Szolgálat akciózott Helvécián

Vissza a címlapra
Vesztegetés és befolyással üzérkedés - A TEK, és a Nemzeti Védelmi Szolgálat akciózott Helvécián

Jelentős rendőri erővel tartottak házkutatást 2019. március 12-én, kedden reggel egy helvéciai házban. Bizonyítékokat, okiratokat, és informatikai eszközöket foglaltak le a tulajdonostól. Aki - a keol.hu információi szerint - több aktív, valamint nyugállományú, magas rangú rendőri ismerőssel, sőt állítólag rokkonnal rendelkezik, és erősen kötődik egy nemzetközi rendőri szervezet magyar tagozatához is.

Az akciót észlelő, arra közlekedő helvéciaiak, kora reggeli futók és települési közmunkások a keol.hu-nak elmondták, hogy kedden reggel 5:45-kor mintegy tíz járművel érkeztek a TEK, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a rendőrség egyenruhás, illetve civil ruhás munkatársai. Az említett tíz gépkocsin kívül azonban még további néhány jármű a közeli erdőben parkolt le. A rendőrök a közlekedést is blokkolták ezen a területen. Az akciócsoport létszáma 9 óra körül csökkent, de még 13 órakor is találkoztak egyenruhás rendőrökkel a helvéciaiak.

Szerdán a Magyar Távirati Iroda (MTI) a következő közleményt adta ki az ügyről:

"Több helyszínen, Budapesten és Kecskeméten egyszerre fogtak el korrupcióval gyanúsítható embereket a nyomozó ügyészek - közölte a Fővárosi Főügyészség szerdán az MTI-vel.

A gyanú szerint egy 48 éves és egy 66 éves férfi 2017-2018-ban többféle kapcsolatra hivatkozva kért jogtalan előnyt, hogy azért cserébe elintézzenek valamilyen peres vagy közigazgatási ügyet. A két férfi magyar és más, európai uniós tagállami állampolgárság megszerzését ígérte olyan külföldieknek, akik erre nem voltak jogosultak.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítése és feljelentése alapján indult nyomozásban vesztegetés és befolyással üzérkedés merült fel.

A nyomozó ügyészek, a Terrorelhárítási Központ és a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai kedden Budapesten és Kecskeméten bizonyítékokat, okiratokat, informatikai eszközöket foglaltak le. Öt embert hallgattak ki gyanúsítottként, köztük két szír állampolgárt - közölte az ügyészség."