Vészhelyzet a Kecskeméti Kórházban

Vissza a címlapra
Vészhelyzet a Kecskeméti Kórházban

A sikeres tévésorozat, a „Vészhelyzet" elevenedett meg középiskolás diákok számára 2019. május 27-én, hétfőn délelőtt a Kecskeméti Kórházban, ahol a sürgősségi betegellátás világnapja kapcsán ismerkedhettek a sürgősségi ellátás folyamatával. A látványos bemutatót a Katona Gimnázium 29 biológia szakos diákja, és néhány Bányai gimnazista nézte végig.

"Művészet" és kurázsi a színfalak mögött!

A diákoknak eljátszott "Vészhelyzet" szituáció története úgy szólt, hogy beteget szállított a kórházba a mentő. A sérült beütötte a fejét, és elvesztette az eszméletét, így a Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) csapata már felkészülten várta az érkezését.

A kórházban átvették a mentőktől és gyors vizsgálatok következtek: csináltak egy EKG-t, melynek során szívinfarktusra utaló eltéréseket is találtak. Innentől két irányban folytatódtak a vizsgálatok: CT következett, és felkészültek a szívkatéteres vizsgálatra is.

Csakhogy időközben ekkor már a beteg újraélesztésére is szükség lett, mert szívinfarktust kapott. Defibrillálni, intubálni, lélegeztetni kellett, így sikerült stabilizálni az állapotát, majd átadták a szívkatéteres orvos kollégáknak.

- Magyarországon évente közel 2 millió orvos-beteg találkozás zajlik a sürgősségi osztályokon. A Bács-Kiskun Megyei Kórházban több mint 81.000 megjelenés volt 2018-ban a sürgősségi osztályokon - tudtuk meg dr. Szabó Istvántól a Bács-Kiskun Megyei Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának (SBO) vezetőjétől. - Úgy gondoljuk, hogy az emberek figyelmét fel kell hívni arra, hogy mindenhol a világon szükség van jól szervezett, felkészült és felszerelt sürgősségi ellátórendszerre, mely képes növelni a túlélési arányt a halált okozó helyzetekben, vagy csökkenteni a potenciális tartós egészségkárosodás kialakulásának veszélyét. Szeretnénk kaput nyitni az emberek felé, lerombolni tévhiteket, megerősíteni szakmai tényeket és megmutatni azt a sokszínű munkát, ami a sikeres ellátás feltétele a Sürgősségi Osztályokon.

Az Európai Sürgősségi Orvostani Társaság május 27-ét nyilvánította a Sürgősségi Orvostan Európai Napjává, mert 25 évvel ezelőtt ezen a napon alakult meg az EuSEM (Európai Sürgősségi Orvostani Társaság).

Galéria (82 kép)

Összes kép letöltése