Vércseppanalizáló eszközadományt kapott a kórház gyermek diabetológiai szakrendelése

Vissza a címlapra
Vércseppanalizáló eszközadományt kapott a kórház gyermek diabetológiai szakrendelése

Több, mint 400 ezer forint értékű HbA1c vércseppanalizáló készüléket kapott a Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Osztály diabetológiai szakrendelése a Kecskeméti Gyermekosztályért Alapítványtól, melyet a kuratórium elnöke Bárdi-Nyilas Mariann adott át a kórháznak.

"A diagnosztikai eszköz az ujjbegyből nyert vércseppből határozza meg a hemoglobin A1c értéket, így kiváltható a vénás vérvételi vizsgálat. Ezzel évente három vénás vérvételi alkalmat spórolunk meg minden diabéteszes vagy túlsúlyos kis betegnél. A vizsgálatot a rendelésen azonnal el is tudják ezentúl végezni, így nem kell többé a laborba vérvételre menni"-mutatta be a készüléket az átadáson Dr. Tálosi Gyula osztályvezető főorvos.

A hemoglobin A1c (rövidítve HbA1c) egy vércukorszintet jellemző paraméter. Diabéteszes páciensek vércukor értékeinek monitorozására használják. Segítségével megítélhető az elmúlt 6-10 hét vércukor értékének az átlaga. Segítséget nyújt cukorbeteg terápia hatékonyságának megítélésében.

„Ezzel a gyors hemoglobin A1c vizsgálattal a három havi vércukorszint alapján meghatározható a cukoranyagcserének a minősége, vagyis ebből a vizsgálatból kiderül, hogy a gyermek betartotta-e a diétáját" - tudtuk meg a szakrendelést vezető Dr. Vass Laura gyermekgyógyásztól.

Az analizáló készülék mellett 3 extra méretű - a túlsúlyos vagy nagyobb gyermekek számára alkalmas - vérnyomásmérő mandzsettát is kaptak, melyek a 24 órás vérnyomás megfigyeléshez szükségesek.

„A szakrendelésre járó gyermekeknél általában kalóriatöbbletből adódó túlsúly észlelhető, nem biztos, hogy cukorbetegség áll fenn, de fontos nyomon követni őket. A 24 órás vérnyomás vizsgálat dönti el, hogy kell-e vérnyomáscsökkentőt szedni nekik, ezért nagyon fontos, hogy a mérések pontosak legyenek"- mondta Dr. Vass Laura.

Galéria (5 kép)

Összes kép letöltése