Véralvadást segítő eszközt kapott a kecskeméti kórház

Vissza a címlapra
Véralvadást segítő eszközt kapott a kecskeméti kórház

Kecskemét - Egy több mint 10 millió forintot érő véralvadást segítő eszközt adományozott a TEST-VÉR Egészségpénztár a Bács-Kiskun Megyei Kórháznak.

A szerda délután tartott adományátadási ünnepségen jelen volt Dr. Horváth Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Kórház orvosigazgatója, Dr. Gera László, a BKMK Traumatológiai- és Kézsebészeti Osztály osztályvezető főorvosa, Dr. Fülep Zoltán, a BKMK Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály osztályvezető főorvosa, Dr. Ruttkay M. Géza, a TEST-VÉR Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke, Rigó Ferencné, a TEST-VÉR Egészségpénztár irodavezetője és Burányi Zoltán, a PLANMED Kft. termékfelelőse.

A balesetet szenvedők majdnem fele, műtétek közben pedig a betegek tíz százaléka vérzik el azért, mert nem tudják, miért nem alvad megfelelően a vérük. A Kecskeméti Megyei Kórházban most átadott új eszközzel azonban egyszerűen kideríthető lesz, melyik alvadási tényező nem működik megfelelően.

A véralvadás rendkívül összetett, nehezen vizsgálható, több tényezős folyamat. A vérzés megszűntetése más-más alvadást elősegítő kezelést tehet szükségessé. A hibás, vagy nem működő faktor kiderítése azonban időigényes, ami a beteg állapotának romlásához vezethet. Ezért is nagyon fontos az a 10 millió 160 ezer forint értékű ROTEM műszer, amelyet ma a TEST-VÉR Egészségpénztár adományozott az intézménynek.

- A súlyos vérzések olyan véralvadási zavart indítanak el, ami végzetessé teheti a vérzékenységet - magyarázta Dr. Horváth Zsolt orvosigazgató. - Ez a korszerű diagnosztikai készülék precíz módszerekkel megmutatja, hogy az alvadás milyen stádiumban van, mi a legnagyobb a probléma, mi a hiányzó, vagy nem működő faktor a vérben. Így célzottan cselekedhetünk. Az új eszköz bizonyos esetekben elkerülhetővé teheti a transzfúziót is.

A zuglói kórház volt az első az országban, amelynek a szervezet ezt, a több mint tízmillió forintos gépet adományozta, melyből most Kecskemétre is hoztak egyet. A későbbiekben TEST-VÉR Egészségpénztár jóvoltából egy vénakereső fejjel rendelkező ultrahang készülék és egy univerzális fúró motor is érkezik majd a kecskeméti kórház Traumatológiai és Kézsebészeti Osztálya számára, melyek együttes értéke mintegy 3 millió forint.