Védett vagyok a koronavírus ellen? – A legmodernebb magyar fejlesztésű teszt ad választ a KéKtesztben

Vissza a címlapra
Védett vagyok a koronavírus ellen? – A legmodernebb magyar fejlesztésű teszt ad választ a KéKtesztben

Magyar fejlesztésű teszttel lehet ellenőrizni, hogy kialakult-e a koronavírus elleni sejtes immunitás. A keol.hu pedig megtudta, hogy Kecskeméten a KéKtesztben már egy hónapja ezzel a vizsgálattal tudhatjuk meg, hogy védettek vagyunk-e a koronavírus ellen.

Az eljárás újdonsága, hogy kifejezetten a koronavírusra lett kidolgozva. Az új teszt a frissen levett vérből képes kimutatni, hogy kialakult-e a T-sejtes immunitás. A teszttel pontosan meg lehet mondani, hogy a szervezetben van-e olyan T-sejt, amely felismeri és elindítja a vérben lévő koronavírus elpusztításához vezető folyamatot. Jó tudni, hogy az „immunmemória" sejtek is a T-sejtek közé tartoznak.

A szerkesztő megjegyzése: az eljárás olyan pontos, hogy míg sok esetben a hagyományos antitestgyorsteszt „nulla" eredményt produkált - még a legjobbnak mondott Pfizer-típusú vakcinánál is történt ilyen -, addig a friss vérből kimutatott T-sejtes immunitás a kínai vakcinánál is remek eredményt mutatott. Ez utóbbit többek között munkatársunknál is...

- Nem kell elmenni Szegedig és Budapestig sem - erősítette meg Dr. Szabó István, a Bács-Kiskun Megyei Oktató Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztály, osztályvezető főorvosa. - Kecskeméten a KéKtesztben is elérhető a sejtes immunitás mérésére használatos teszt. ELISA módszerrel határozzuk meg az aktivált T-sejtek által termelt interferon gamma mennyiségét az S1 antigénnel stimulált plazmában, melynek emelkedése utal a T lymphocyta aktivitásra. Sejtes immunválasz mind oltás, mind fertőzés kiállása után kialakul. Kiegészítő vizsgálatként ajánlott a humorális immun válasz /IgG szerologia/ vizsgálatok mellé, így teljesebb képet adva a páciens védettségéről. A kit jelenleg RUO minősítéssel használható, az IVD engedély a közeljövőben várható. A leletátfordulási idő 72 órán belüli. A vizsgálat ára pedig 30.000 forint.

Cím: KéKtesztpont (a kecskeméti Véradó Állomás mellett, Piaristák tere 7.)

Időpontfoglalás telefonon: +36 30 13 36 479

https://www.kekteszt.hu

(X)