Városmisszió Kecskemét főterén

Vissza a címlapra

Kecskemét - Péntek délután megkezdődött Kecskemét főterén a vasárnap estik tartó városmisszió. A megnyitón a városvezetést Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere képviselte.

Sajtótájékoztatón ismertették a Wojtyla Házban a hétvégi Városmisszió programját. A jelenlevőket Farkas P. József, a központ igazgatója köszöntötte, majd Dr. Jeney Gábor, a kecskeméti Nagytemplom plébánosa a programokról, Krajcsik Gabriella szervező az ifjúsággal kapcsolatos főtéri eseményekről, Rigóné Kiss Éva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti vezetője pedig a Missziós Kávéházról beszélt. A programok június 5-e és 7-e között lesznek.

Magyarországon első ízben 2007-ben rendeztek Budapesten városmissziót, nemzetközi minták alapján, dr. Erdő Péter bíboros-prímás, Esztergom-Budapest érseke kezdeményezésére. A vállalkozás óriási sikert aratott, ami az egyházmegyéket is fellelkesítette, és hasonló, helyi kezdeményezések sorát indította el.

E programsorozatok lényege, hogy a hívő katolikusok - mintegy kilépve hitük gyakorlásának hagyományos helyszíneiről: templomokból, hittantermekből, kápolnákból - a városok terein, nyilvános helyein gyűlnek össze, és hirdetik összetartozásukat. Az evangéliumi misszió jegyében rendezvényeket tartanak, amelyekkel megszólítják az embereket. Programjaik révén megosztják másokkal is örömük okát, azokat a hitükből fakadó szilárd alapokat, amelyre életüket építik.

„A városmisszió nem egy program a sok közül. Nem is egy kampány, vagy akció. Inkább lehetőségeket kínál a valóság mélyebb megértésére, és folyamatosan Isten felé irányítja a figyelmünket. Krisztus üzenetének és szent jelenlétének a megtapasztalására hív meg. Megerősíti az öreg kontinens keresztényeit, azért hogy örök újdonságként tekintsünk a hitben gyökerező hagyományokra. A misszió az imádság, a remény és az Egyház ünnepe" - fogalmazták meg a szándékot a szervezők e hagyomány megteremtésekor.

Ezt a hagyományt elevenítik fel Kecskeméten, június 5. és 7. között, péntektől vasárnapig. A három napos program nagyon sok színt és gazdagságot hoz a város főterére. Lesz itt nyilvános, szabadtéri szentmise, és a hagyományos egyházi liturgikus megmozdulások mellett fáklyás felvonulás, kirándulás, különböző kis- és korcsoportos rendezvények, kulturális programok is várják az érdeklődőket. Mindezek célja, hogy ablakot nyissanak, amelyen át bárki betekintést kaphat az egyház, az egyházi közösségek belső életébe. Püspökökkel, főpapokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. A különböző egyházi kezdeményezések vezetőitől és önkénteseitől első kézből értesülhetnek azokról a mindennapi vállalásokról, amelyek a szeretet krisztusi tanítását cselekvéssé nemesítik.


A péntek délutáni megnyitót követően este 18 órakor Böjte Csaba atya, a dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke tartott szentmisét. Az este folyamán a lajosmizsei Jászok Együttes húzta a talpalávalót, megmozgatva a főtéren sétálókat.

A fáklyás menet este 9 órakor indult, melynek első állomása a Wojtyla Barátság Központ volt, ahol Farkas P. József igazgató Farkasné Pásztor Jolán, alapító Molnár Zoltán intézményvezető és a központ szegényei fogadták a résztvevőket. II. János Pál pápa egyik üzenetével búcsúztak a menettől. Éjjel fél 11 körül ért ki a fáradt zarándok csoport a Szent Ferenc templomhoz, ahol a közös imák után szeretetvendégséggel fogadták a házigazdák őket.