Van, aki fél tőlük, és van, aki menti: denevéreket mentett a KNP

Vissza a címlapra
Van, aki fél tőlük, és van, aki menti: denevéreket mentett a KNP

Apostagról riasztották az illetékes természetvédelmi őrt január 4-én, hogy alvó denevéreket találtak egy játszótéren kivágott fűzfában, amely az elmúlt hetek viharai miatt balesetveszélyessé vált. (Fotók: Kiskunsági Nemzeti Park/Sápi Tamás)

A természetvédelmi őr a helyszínre sietett, és 60 rőt koraidenevért talált a fa odvában, melyek nem kis meglepetést okoztak a favágóknak.

A bolygatás és a nagyon enyhe idő miatt a denevérek elég aktívak voltak. Ezért a szakember gyorsan átpakolta a „bőregereket" egy dobozba és elvitte a Kolon-tóhoz, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság legközelebbi denevértornyába, ahol biztonságban tovább telelhetnek.

„Magammal vittem azt a tuskót is, amiben eredetileg voltak, és azt is betettem a denevértoronyba, így ha akarnak, akár abban is tudják majd folytatni a telelésüket" - számolt be a mentőakcióról Sápi Tamás, természetvédelmi őrkerület-vezető.

Az apostagi önkormányzat munkatársai gyors reagálásának köszönhetően a kaland ellenére minden bizonnyal sikeresen át tud majd telelni a kis kolónia.

Magyarországon minden denevérfaj, beleértve a rőt koraidenevért is, védett vagy fokozottan védett.

Galéria (5 kép)

Összes kép letöltése