Ünnepélyes tanévnyitó a Refiben

Vissza a címlapra
Ünnepélyes tanévnyitó a Refiben

Kecskemét - Hagyományosan ünnepi istentisztelet keretében tartotta meg a tanévnyitót a Kecskeméti Református Gimnázium vasárnap este. Itt tettek fogadalmat a gimnáziumba idén felvett, a tanulmányaikat a 2015/16-os tanévben megkezdő tanulók is.

Harangszóra vonultak be a templomba az iskola diákjai. Vincze Árpád református lelkész apostoli köszöntését követően Varga Nándor lelkipásztor, az igazgatótanács elnöke mondott fohászt, imádságot és hirdetett igét. Az istentiszteleten a gimnázium kórusa is szolgált, Jámbor Zsolt vezetésével, az új diákok pedig énekkel köszöntötték új intézményüket: őket Szikszai Szabolcs kísérte gitárral.

A 2015/16-os oktatási évet Szenes Mártonné, a gimnázium igazgatója nyitotta meg. Ünnepi beszédében elhangzott, hogy 536 diák kezdi meg a Református Gimnáziumban az évet: közöttük a 4 új osztályba érkezett 36 hetedikes és 97 új kilencedikes tanuló.

- A nyári élmények és tapasztalatok után azonban újra eljött az iskolakezdés ideje - mondta az igazgatónő. - Tudom, hogy van, aki szívesebben vakációzna tovább. De sokan már várják, hogy találkozhassanak az osztálytársakkal, barátokkal és elinduljon újra egy másfajta élet. Egy olyan, amelyben a tanulás, a kihívásoknak való megfelelés, a jó eredmény elérése, az életcél felé való haladás adja a napok lényegét.

Szenes Mártonné kijelentette, hogy a tárgyi és anyagi feltételek a tanítás megkezdéséhez a gimnázium rendelkezésére állnak. Köszönet ezért a fenntartó Kecskeméti Református Egyházközségnek. Ugyanakkor megköszönte a szülők alapítványi támogatásait, amelyeket továbbra is várnak. Mint elhangzott: az oktatás körülményeinek javítására, a gyermekek javát szolgáló fejlesztésekre fordítjuk majd ezeket a támogatásokat.

A tanévnyitó istentiszteleten bemutatták az iskola új pedagógusait. Szőke-Tóth Emőke matematika-fizika szakos tanárnőt, aki a Kandó Kálmán Iskola kiváló tanáraként érkezett. Zajacz Lajos fizika-kémia szakos tanár urat, aki a kiskunfélegyházi Móra gimnáziumból igazolt vissza Kecskemétre, erős laboros gyakorlattal felvértezve. Sárkány Anna a Kecskeméti Református Gimnáziumban érettségizett, jelenleg pedig az ELTE magyar-német szakos hallgatójaként az utolsó, gyakorlati félévét tölti a gimnáziumban. Kecskés Ágnes tanárnő a GYES-ről tért vissza az iskolába.

Új óraadóként Körmöczi Bulcsú és Szabó Antal tanár urak matematikát fognak tanítani ebben a tanévben.  A testnevelők munkáját Horváth-Bende Károly segíti. Hétfőn érkezik Kecskemétre az iskola új angol anyanyelvi lektora, akinek „beszédes" a neve: Cecilia Love.

A tanévnyitó istentiszteleten átadták a Dr. Bárány Alapítvány ösztöndíját a gimnázium két olyan érettségizett diákjának - Füle Zsuzsának, és Debreczeni Nikolettnek - , akik tanári pályára készülnek és a végzést követően református oktatási intézményben kívánnak elhelyezkedni. Majd megköszönték a Kecskeméti Református Gimnázium és a Kecskeméti Református Internátus emblematikus és hosszú időn keresztül hűségesen szolgáló tanára, a nyugdíjba vonult Vass Ernő munkáját.