Univer Capsicum Club: Harcsa paprikás – selymes, fűszeres szafttal és Erős Pistás tejfölhabbal

Az Univer Capsicum Clubjában Tamás legújabb vendége nem volt más, mint Varga Rebeka és Bódi Bence, akikkel ezúttal is egy igazán különleges fogást készítettek:
Harcsa paprikás (4 főre) - selymes, fűszeres szafttal és Erős Pistás tejfölhabbal
Hozzávalók a halhoz és a paprikáshoz:
300-400 dkg harcsafilé - szép szeletekre vágva, leeső részek félretéve a szafthoz
2 fej vöröshagyma
1 ek Univer vöröshagymakrém
1 tk Univer fokhagymakrém
1 ek Univer gulyáskrém (csemege vagy csípős)
1 ek Univer pörkölízesítő
1 tk Univer Piros Arany (ízlés szerint csemege vagy csípős)
1 mk Univer Édes Anna vagy Erős Pista őrölt paprika
2 ek Univer Édes Anna
2 ek Univer sűrített paradicsom
2 ek olaj vagy zsír
1 db hegyes erős paprika vagy Erős Pista paprikapehely (elhagyható, ha Erős Pista lesz elég)
kb. 1,5 dl víz vagy halalaplé
só, bors
A szaft dúsításához (passzírozós rész):
A harcsa leeső darabjai (hasaalja, bőr, kisebb szeletek, esetleg farokrész)
A fenti szaft alapból félretett, ízesített részek
Botmixer + szűrő vagy passzírozó
Erős Pistás tejfölhab:
200 ml tejföl (20%-os, hideg)
1,5 tk Univer Erős Pista (vagy ízlés szerint)
pici só
opcionálisan kevés habfixáló, ha formázni szeretnénk
szifon vagy kézi habverő + hűtés
Elkészítés lépésről lépésre:
1. Alap szaft elkészítése:
Egy lábasban hevítsük fel az olajat/zsírt, pároljuk üvegesre a felaprított vöröshagymát, majd keverjük el benne a Univer vöröshagymakrémet, utána a fokhagymakrémet.
Hozzáadjuk a pörköltízesítőt, gulyáskrémet, Piros Aranyat, Édes Annát, sűrített paradicsomot és a fűszerpaprikát.
Felöntjük kb. 1,5 dl vízzel vagy halalaplével.
Beletesszük a hal leeső részeit (kisebb darabok, esetleges bőr, farok), sózzuk, borsozzuk, és 10-12 percig főzzük, amíg a hal teljesen megpuhul és az ízek összeérnek.
2. Szaft turmixolása és paszírozása:
A megfőtt alapot botmixerrel alaposan leturmixoljuk.
Ezután finom szűrőn vagy passzírozón átpasszírozzuk, hogy egy selymes, egynemű szaftot kapjunk.
Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel vagy alaplével beállíthatjuk a kívánt állagot.
3. Hal megfőzése a kész szaftban:
A letisztított, szép harcsaszeleteket belehelyezzük a forró szaftba.
Gyöngyözve főzzük kb. 8-10 percig, amíg a hal éppen megpuhul - ne főzd túl!
4. Erős Pistás tejfölhab elkészítése:
Kézi verzió:
A tejfölt keverjük el az Univer Erős Pistával és kevés sóval.
Habverővel vagy géppel habosítjuk - vagy szilikonos habszifonba töltjük és jól behűtjük.
Extra tipp: Ha tartós tejfölhabot szeretnél, kis adag habfixáló segíthet stabilizálni.
Túrós csusza - köretként a harcsapaprikás mellé (4 főre)
Hozzávalók:
30-35 dkg szélesmetélt (vagy házi csuszatészta)
25 dkg tehéntúró (friss, zsíros)
1,5 dl tejföl
10-15 dkg füstölt szalonna (vagy kolozsvári szalonna)
1 ek olaj (ha kevés a szalonna zsírja)
só ízlés szerint
Elkészítés:
A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, de nem öblítjük le teljesen - kevés keményítő tartalom segíti az összeállást.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és serpenyőben ropogósra sütjük. A pörcöt külön szedjük, a zsírját megtartjuk.
A forró szalonnazsírral összeforgatjuk a tésztát.
Hozzáadjuk a túrót és a tejfölt, finoman átkeverjük - ha szeretnéd, egy kevés frissen őrölt borssal is megszórhatod.
A tetejére kerül a ropogós szalonnapörc.
Tálalás:
A harcsapaprikás mellé halmozd a túrós csuszát.
A szaft rácsoroghat, vagy külön is kínálhatod.
Egy kis Erős Pistás tejfölhab külön adagként is jól illik hozzá!