Univer Capsicum Club: Harcsa paprikás – selymes, fűszeres szafttal és Erős Pistás tejfölhabbal

Vissza a címlapra
Univer Capsicum Club: Harcsa paprikás – selymes, fűszeres szafttal és Erős Pistás tejfölhabbal

Az Univer Capsicum Clubjában Tamás legújabb vendége nem volt más, mint Varga Rebeka és Bódi Bence, akikkel ezúttal is egy igazán különleges fogást készítettek:

Harcsa paprikás (4 főre) - selymes, fűszeres szafttal és Erős Pistás tejfölhabbal

Hozzávalók a halhoz és a paprikáshoz:

300-400 dkg harcsafilé - szép szeletekre vágva, leeső részek félretéve a szafthoz

2 fej vöröshagyma

1 ek Univer vöröshagymakrém

1 tk Univer fokhagymakrém

1 ek Univer gulyáskrém (csemege vagy csípős)

1 ek Univer pörkölízesítő

1 tk Univer Piros Arany (ízlés szerint csemege vagy csípős)

1 mk Univer Édes Anna vagy Erős Pista őrölt paprika

2 ek Univer Édes Anna

2 ek Univer sűrített paradicsom

2 ek olaj vagy zsír

1 db hegyes erős paprika vagy Erős Pista paprikapehely (elhagyható, ha Erős Pista lesz elég)

kb. 1,5 dl víz vagy halalaplé

só, bors

A szaft dúsításához (passzírozós rész):

A harcsa leeső darabjai (hasaalja, bőr, kisebb szeletek, esetleg farokrész)

A fenti szaft alapból félretett, ízesített részek

Botmixer + szűrő vagy passzírozó

Erős Pistás tejfölhab:

200 ml tejföl (20%-os, hideg)

1,5 tk Univer Erős Pista (vagy ízlés szerint)

pici só

opcionálisan kevés habfixáló, ha formázni szeretnénk

szifon vagy kézi habverő + hűtés

Elkészítés lépésről lépésre:

1. Alap szaft elkészítése:

Egy lábasban hevítsük fel az olajat/zsírt, pároljuk üvegesre a felaprított vöröshagymát, majd keverjük el benne a Univer vöröshagymakrémet, utána a fokhagymakrémet.

Hozzáadjuk a pörköltízesítőt, gulyáskrémet, Piros Aranyat, Édes Annát, sűrített paradicsomot és a fűszerpaprikát.

Felöntjük kb. 1,5 dl vízzel vagy halalaplével.

Beletesszük a hal leeső részeit (kisebb darabok, esetleges bőr, farok), sózzuk, borsozzuk, és 10-12 percig főzzük, amíg a hal teljesen megpuhul és az ízek összeérnek.

2. Szaft turmixolása és paszírozása:

A megfőtt alapot botmixerrel alaposan leturmixoljuk.

Ezután finom szűrőn vagy passzírozón átpasszírozzuk, hogy egy selymes, egynemű szaftot kapjunk.

Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel vagy alaplével beállíthatjuk a kívánt állagot.

3. Hal megfőzése a kész szaftban:

A letisztított, szép harcsaszeleteket belehelyezzük a forró szaftba.

Gyöngyözve főzzük kb. 8-10 percig, amíg a hal éppen megpuhul - ne főzd túl!

4. Erős Pistás tejfölhab elkészítése:

Kézi verzió:

A tejfölt keverjük el az Univer Erős Pistával és kevés sóval.

Habverővel vagy géppel habosítjuk - vagy szilikonos habszifonba töltjük és jól behűtjük.

Extra tipp: Ha tartós tejfölhabot szeretnél, kis adag habfixáló segíthet stabilizálni.

Túrós csusza - köretként a harcsapaprikás mellé (4 főre)

Hozzávalók:

30-35 dkg szélesmetélt (vagy házi csuszatészta)

25 dkg tehéntúró (friss, zsíros)

1,5 dl tejföl

10-15 dkg füstölt szalonna (vagy kolozsvári szalonna)

1 ek olaj (ha kevés a szalonna zsírja)

só ízlés szerint

Elkészítés:

A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, de nem öblítjük le teljesen - kevés keményítő tartalom segíti az összeállást.

A szalonnát apró kockákra vágjuk, és serpenyőben ropogósra sütjük. A pörcöt külön szedjük, a zsírját megtartjuk.

A forró szalonnazsírral összeforgatjuk a tésztát.

Hozzáadjuk a túrót és a tejfölt, finoman átkeverjük - ha szeretnéd, egy kevés frissen őrölt borssal is megszórhatod.

A tetejére kerül a ropogós szalonnapörc.

Tálalás:

A harcsapaprikás mellé halmozd a túrós csuszát.

A szaft rácsoroghat, vagy külön is kínálhatod.

Egy kis Erős Pistás tejfölhab külön adagként is jól illik hozzá!