Újabb nézettségi rekorddal zárta az évadot a kecskeméti Katona József Színház

Vissza a címlapra
Újabb nézettségi rekorddal zárta az évadot a kecskeméti Katona József Színház

Az elmúlt évekhez hasonlóan most is egymás után dőltek meg a látogatottsági rekordok a Cseke Péter vezette teátrumban. Noha a direktor a 2018. június 1-jén, pénteken tartott évadzáró társulati ülésen arról is beszámolt, hogy nem könnyű évadot tudnak maguk mögött. A társulat azonban a legnehezebb akadályokon is úrrá lett ebben az időszakban.

A számadatok: a bérletesek száma több mint 18 ezer volt az évadban. A május végéig megtartott 385 előadást pedig összesen 109 ezer 461 néző látta. Cseke Péter szerint azonban ez a szám a nyári vendégjátékokkal együtt meghaladja majd a 120 ezret is. Ami a 2017/2018-as évadban minden idők legmagasabb nézőszámát jelentheti a teátrumnak.

- Óriási segítséget jelent, hogy magunk mögött tudhatjuk a város, különösen pedig Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester támogatását - mondta Cseke Péter. - Meggyőződésem, hogy egy olyan látványosan fejlődő várost, mint amilyen Kecskemét, még erősebbé és gazdagabbá tesz, ha az intézményei nem elégszenek meg az elért eredményekkel, hanem újabb és újabb lépéseket tesznek előre. Azt remélem, hogy sokan vannak Kecskeméten, akik egyetértenek ezzel.

A művészeket és a kulisszák mögött dolgozókat is komoly erőpróba elé állították a váratlanul vagy éppen makacs kitartással jelentkező betegségek. Bravúros beugrásokkal sikerült megmenteni azonban a „Csárdáskirálynőt" és a „Család ellen nincs orvosság" több előadását, valamint „A képzelt beteg" és „A játék vége" című színművek bemutatóját is.

A társulat tagjainak odaítélt díjak és a vendégszereplések sora bizonyítja, hogy a kecskeméti színháznak immár stabil helye van az országosan elismert színházi műhelyek sorában.

Kőszegi Ákos a Városmajori Színházi Szemlén „A legjobb férfi mellékszereplő" díját érdemelte ki. „Domján Edit-díjban" részesült Märcz Fruzsina. Jablonkay Mária Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, Csombor Teréz pedig Pro Cultura Hungarica Díjat kapott.

Jelentős elismeréseket tudhat magáénak a Kecskemét City Balett is, hiszen Szőllősi Krisztina és Jurák Bettina után Nagy Nikolett és Földesi Milán is elnyerte a Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíjat.

A direktor az évadzárón a színház társulatát érintő változásokra kitárt. A Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződik Illés Alexa. Friss diplomás színművészként viszont Kecskemétre érkezik Koltai-Nagy Balázs, valamint Szabó Emília és Lakatos Máté.

Réczei Tamás, aki eddigi művészeti vezető volt, a következő évadtól a színház irodalmi vezetőjeként folytatja munkáját. A legnagyobb ovációt és a legtöbb gratulációt viszont a társulati ülésen az a bejelentés váltotta ki, mely szerint Hajdú Melinda november végére várja első gyermekét.

Kerek születésnapja alkalmából Cseke Péter a társulati ülésen köszöntötte Kárpáti Tünde öltöztetőt, Varga Katalint, a női szabótár és Kovács Menyhértet, a Műhelyház munkatársát, valamint Felföldi Istvánt, aki immár 25 éve tagja a társulatnak.

A hagyományoknak megfelelően az új évad is terítékre került a társulati ülésen. Az első bemutató A beszélő köntös musical változata lesz, amelyet a Város Napján, október 2-án láthat először a közönség Szente Vajk rendezésében, Orth Péter és Dunai Tamás főszereplésével.

Az új évad második nagyszínházi bemutatója Goldoni Nyaralás című komédiája lesz Rusznyák Gábor rendezésében. A főbb szerepekben Sirkó Lászlóval, Dobó Enikővel, Zayzon Zsolttal és Märcz Fruzsinával.

A kamaraszínházi bemutatók sora A király beszéde című produkcióval indul Béres Attila rendezésében, Zayzon Zsolt, Kőszegi Ákos, Csapó Virág és Bognár Gyöngyvér főszereplésével.

Újdonság, hogy a 6. évadát kezdő Kecskemét City Balett új, önálló produkcióját, a Traviatát a nagyszínházban láthatja a közönség Barta Dóra koreográfiájával és rendezésében.

A 2018-as esztendőt a Balfácánt vacsorára című vígjáték előbemutatójával búcsúztatja a társulat Cseke Péter rendezésében. A főbb szerepekben színpadra lép Szemenyei János, Märcz Fruzsina, Körtvélyessy Zsolt és Fazakas Géza. Az évad első gyerekbemutatója a Jancsi és Julis lesz, amelyben színpadra lép az immár harmadéves Cseke-osztály.

- Erős évadot zárunk és arra törekszünk, hogy a folytatás is ilyen legyen - mondta a társulati ülésen a teátrum főrendezője, Rusznyák Gábor. - Sok váratlan helyzetet kellett megoldanunk az elmúlt hónapokban, feszített tempó mellett. Köszönet illeti a művészeket és kiemelt köszönet a műszak és a Műhelyház dolgozóinak, akik fantasztikus teherbírással és kitartással végezték munkájukat.

Barta Dóra, a Kecskemét City Balett vezetője szintén az elhivatott, professzionális színvonalú munkára hívta fel a figyelmet.

- Az elmúlt 5 évben az egyik legfontosabb célunk az volt, hogy bebizonyítsuk: a kőszínházi struktúrában fontos helye van a táncművészetnek - mondta. - A közönség és a szakma visszajelzései azt igazolják, hogy az elvégzett munka meghozta gyümölcsét. Társulatunk kilenc produkcióban lépett színpadra, nem egy esetben állótapsos sikert elérve. Teltházas nyílt napunk is igazolta, hogy Kecskeméten egyre többen vallják magukról, szeretik a balettet.

A következő évad lesz a KCB történetében az első, amikor nem lesz személyi változás, ami azt bizonyítja, hogy mára erős, kiforrott művészek alkotják a társulatot, akik végtelen kitartással és elhivatottsággal végzik munkájukat. Készülnek a Traviatára, ám előtte több felkérésnek is eleget kell tenniük. Különleges eseménynek ígérkezik a nyári intenzív tánchét, amelyet az a nemzetközi figyelem hívott életre, amely a táncművészet élvonalát jelentő műhelyek részéről irányul a KCB felé.

Az évadzáró társulati ülésen gazdára talált a Csizmadia-díj és az Évad Embere elismerés is. Előbbit Hajdú Melinda vehette át Frigyesi Tündétől, Csizmadia László özvegyétől, utóbbit pedig Szabó Szilvia, a kecskeméti színház távozó művészeti vezetője érdemelte ki.

Galéria (23 kép)

Összes kép letöltése