Új magyar Mercedes buszok érkeznek Kecskemétre

Vissza a címlapra
Új magyar Mercedes buszok érkeznek Kecskemétre

A debreceni ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. átadta Debrecenben a VOLÁN Buszpark Kft. számára azt a 17 darab Mercedes-Benz Conecto Next Generation városi szóló autóbuszt, amelyet a vállalat az összesen 50 darabból álló megrendelés utolsó ütemében szerelt készre. A buszok Kecskeméten, Szegeden, Szolnokon, Egerben, Salgótarjánba és Hatvan elővárosában állnak forgalomba tavasztól. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A VOLÁN Buszpark Kft. 17 milliárd forintot meghaladó értékben összesen 201 darab modern, a mai kor elvárásait is kielégítő autóbusz beszerzésére írt ki nyílt közbeszerzési eljárást 2018 nyarán. A pályázaton sikerrel szerepelt az Inter Traction Electrics Kft. és a Merkantil Bank közös ajánlata, amelynek keretében 50 Mercedes-buszra kapott megbízást a cég. A járműveket a mostani utolsó ütemmel, határidő előtt adták át.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az új Mercedes buszok átadásakor azt mondta, a korszerű, versenyképes közösségi közlekedésnek utasbarátnak, innovatívnak, fenntarthatónak, integráltnak és rugalmasnak kell lennie.

A legfontosabb, hogy az ágazat minél jobb minőségű szolgáltatást kínáljon a felhasználóknak, a mobilitási igényeket pedig úgy kell kiszolgálni, hogy a kínálat versenyképes legyen az egyéni megoldásokkal szemben - tette hozzá.

Mosóczi László beszélt arról, hogy 2010 óta folyamatosan újul meg a hazai autóbuszos szolgáltatók járműparkja, ennek keretében példás ütemben valósult meg a Volánbusz most záruló beszerzése: fél év alatt 201 busz készült el.

"A kormány szándékai szerint a buszbeszerzési igényeket lehetőség szerint a hazai gyártókapacitások megerősítésével kell kielégíteni" - mondta. Megjegyezte: ilyenformán a 70-80 százalékot is elérheti a hazai gyártású autóbuszok aránya.

Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a debreceni telepükön készre szerelt autóbuszokban 40 százalék a magyar hozzáadott érték. Április végén megkezdik Debrecenben azoknak a buszoknak a gyártását is, amelyeknek az alváza a spanyol Mercedes-Benz gyárból érkezik, ezekben a magyar hozzáadott érték már eléri az 50 százalékot.

Az elnök-vezérigazgató az MTI érdeklődésére elmondta: jelenlegi telephelyük szomszédságában megkezdték egy háromezer négyzetméteres új gyártócsarnok építését, amelynek üzembe helyezésével már évi 300-400 autóbusz készül majd Debrecenben.

Ungvári Csaba, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese kiemelte: a Volán-társaságok a helyközi és távolsági közlekedésen túl elkötelezettek a helyi közlekedés magas színvonalú kiszolgálása mellett is. Ezt bizonyítja, hogy országszerte hatvanhat településen látják el a közszolgáltatási feladatokat, és folyamatosan bővítik az együttműködéseket.

"Ebben nagy segítségünkre lesznek a most átvett új, modern autóbuszok, amelyek Kecskeméten, Szegeden, Szolnokon, Egerben, Salgótarjánban és Hatvan elővárosában állnak majd forgalomba" - jelezte a szakember.

(MTI)