Új látványosságokat is kínál az idei Hírös Vágta

Vissza a címlapra
Új látványosságokat is kínál az idei Hírös Vágta

Kecskemét - Augusztus 22-én új helyszínen, az Izsáki úti Rudolf huszárlaktanya területén kerül megrendezésre a Hírös Lovas Fesztivál és Huszártalálkozó keretében a Hírös Vágta.

A KTV-nek nyilatkozott Ladányi Kovács Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Lovas Szövetség elnöke, a rendezvény főszervezője. Véleménye szerint a korábbi helyszín, a KTE pálya szűknek bizonyult a vágta megrendezéséhez, a Rudolf huszárlaktanya viszont lehetőséget adott arra, hogy a budapesti Hősök terén lévőhöz hasonló, nagyívű, biztonságos pályát tudjanak kialakítani. Hozzátette: örömmel hallotta, hogy Magyarország egyik legjelentősebb huszárlaktanyája megújulhat, és egy komoly fejlesztés eredményeképpen a Kecskeméten létesítendő egyetemi városrész sportcentrumává alakulhat. A megyei lovas szövetség elnökeként rendkívül fontosnak tartja, hogy ebben a centrumban a ló is helyet kapjon, hiszen annak idején kifejezetten erre a célra lett megépítve. Az idei Hírös Vágtára az egykori alakulótér körül építette egy négyszáz méteres lovas pályát, és a város vezetésének segítségével sikerült rendbe tenni a laktanya területét is. Itt a későbbiekben a futók, vagy éppen a kutyások is helyet kaphatnak majd, ahogy az egykori KTE pálya területén is.

Ladányi Kovács Zoltán a KTV interjúban azt is elmondta, hogy a Hírös Lovas Fesztivál és Huszártalálkozón ebben az évben olyan huszáros, fáklyás, tábortüzes, puskaropogásos, ágyúdörgéses műsort is rendeznek, amilyennek a megrendezésére a laktanya felújítás után  rendszeresen lehetőség lesz.

A programban új elem az is, hogy megemelték 16 indulóra a Hírös Vágta előfutamaiban startolók számát, mivel az új helyszínen kialakított pálya vonala megegyezik a Hősök tere pálya vonalvezetésével. Így egyszerre négy lovas indulhat majd egy-egy futamban (a KTE pályán csak hárman versenyezhettek egyszerre).

(A videó alatt a Hírös Lovas Fesztivál és Huszártalálkozó tervezett programját is megtalálják)

AZ ÚJ HELYSZÍN, AZ IZSÁKI ÚTI RUDOLF HUSZÁRLAKTANYA


Tervezett program:

9.00   Huszártábor felállítása

11.00   Felvonulás: Izsáki út - Főtér - Izsáki út (1,8 km)

12.30   Fogat Vágta előfutamok

13.00   Kishuszár Vágta előfutamok

13.30   Huszárbandérium karüsszel bemutatója

14.00   Hírős Vágta előfutamok

14.30   Huszárjátékok

15.00   Huszártoborzó (tárogató, dudás, verbunkos néptánc)

15.30   Csikós síkverseny

16.00   Fogat Vágta (új verseny a Hírös Vágta történetében)

16.30   Kishuszár Vágta Döntő

17.00   Hírös Vágta döntő

17.30  Eredményhirdetés

18.00   Agárverseny

18.30   Bugaci Ménes lovasbemutatója

20.00   A Rudolf laktanya újra ragyog, tüzes lovas-show (új esemény a Hírös Vágta történetében)

A kiegészítő programok: állatsimogató, lovas szakkiállítás és vásár, hagyományos huszár ételek a Bugaci Karikás Csárda tálalásában, Fekete Béla magángyűjtő hintókiállítása.

(KTV / keol.hu)

A GALÉRIÁBAN - a plakát alatt - A 2014-ES LÁTVÁNYOS LOVASFELVONULÁS FOTÓI