További három évig Sztojan Ivkovics marad a férfi válogatott szövetségi kapitánya

Vissza a címlapra
További három évig Sztojan Ivkovics marad a férfi válogatott szövetségi kapitánya

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) szerződést hosszabbított Ivkovics Sztojannal, az augusztus végi világbajnoki selejtezőkre, illetve a szeptemberi Európa-bajnokságra készülő férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányával. (Fotó: Girgász Péter/MKOSZ)

A nemzeti csapat pénteki sajtótájékoztatójára Kecskeméten került sor, ahol a magyarok 18 órától az Eb-társrendező Georgiával vívtak felkészülési mérkőzést. Az eseményen Szalay Ferenc, a szövetség elnöke bejelentette, hogy 2025-ig meghosszabbították Ivkovics Sztojan szerződését.

"Az ő hozzáállása, eredményei azt mutatják, hogy jó kezekben van a magyar kosárlabda. A szövetségi kapitány mentalitása, habitusa meghatározza a válogatottat, a férfiember küzdjön, szedje fel a parkettát, ez a csapat pedig képes erre. Az elmúlt 50 évben nem voltunk egymást követő két Eb-n. Nehéz helyzetben vagyunk olyan szempontból, hogy a kézilabda, a vízilabda és a labdarúgás itthon nagyon népszerű, a kosárlabdát viszont világszinten csak a labdarúgás népszerűsége előzi, számtalan országban játsszák. A célunk az, hogy olyan példaképek nőjenek fel, olyan példás helytállás legyen, amire felkapják az emberek a fejüket. Az utánpótlás-szabállyal igyekszünk kedvezni a fiataloknak, a cél az, hogy olyan játékosok nőjenek fel, mint Hanga Ádám" - fűzte hozzá az MKOSZ első embere.

Ivkovics Sztojan közölte, másodszor szerepelnek a vb-selejtezők harmadik körében, ami azért is fontos, mert a következő nyáron olimpiai selejtező lesz.

Horváth Péter csapatvezető kiemelte, a magyarok hat Eb-selejtezőből csak egyet játszottak idehaza, így sikerült kijutniuk, ami bravúr volt. Úgy vélekedett, hogy a válogatott minden kalapból megkapta a legnehezebb ellenfeleket az Eb-n, a litvánoknál, cseheknél, németeknél is játszanak majd NBA-sztárok, a magyarok pedig igyekeznek a legjobbjukat nyújtani Kölnben.

A első tesztmeccsen a júniusi világbajnoki selejtezőn a spanyolokat legyőző és Eb-társrendező Georgia lépett pályára a Messzi István Sportcsarnokban. Szombaton zárt kapuk mögött is összecsap a két együttes.


A válogatott felkészülési mérkőzései:
    -------------------------------------
augusztus 5.: Magyarország-Georgia, Kecskemét 18.00

augusztus 6.: Magyarország-Georgia, Kecskemét 16.00 (zárt kapus)

augusztus 12.: Magyarország-Szlovákia, Kecskemét 17.00

augusztus 18.: Horvátország-Magyarország, Abbázia (Opatija)
    
Az augusztusi világbajnoki selejtezők menetrendje:
    -------------------------------------------------
augusztus 24.: Magyarország-Litvánia, Szombathely 18.00

augusztus 27.: Csehország-Magyarország, Chomutov 18.15

A szeptemberi Eb magyar menetrendje Kölnben:
    --------------------------------------------------
szeptember 1.: Magyarország - Bosznia-Hercegovina 14.30

szeptember 3.: Magyarország-Szlovénia 20.30

szeptember 4.: Magyarország-Franciaország 20.30

szeptember 6.: Magyarország-Litvánia 17.15

szeptember 7.: Magyarország-Németország 20.30

MTI