Történelmi eredmények, sohasem tapasztalt léptékű fejlesztések a Bács-Kiskun megyei turizmusban

Vissza a címlapra
Történelmi eredmények, sohasem tapasztalt léptékű fejlesztések a Bács-Kiskun megyei turizmusban

A Magyar Turisztikai Ügynökség és Kecskemét országgyűlési képviselői tartottak közös sajtótájékoztatót a Bács-Kiskun megye turisztikai eredményekről és a jövőre vonatkozó fejlesztési tervekről. A Hírös Város Turisztikai Központban tartott eseményen dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, és dr. Salacz László, valamint dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselők tájékoztatták az újságírókat.

A kecskeméti Rudolf-laktanya újjászületése, Kiskunhalas gyógyhelyi fejlesztése, a bugaci nemzetségi monostor mágnes attrakcióvá fejlesztése, aktív víziturisztikai és kerékpáros hálózati fejlesztések, kulturális és örökségi értékek turisztikai fejlesztése és hasznosítása, Bugac környéki tanyasi élménypontok fejlesztése - csak néhány példa azok közül a beruházások közül, amelyek a következő években valósulnak meg Bács-Kiskun megyében. A kormány a következő években tízmilliárdos nagyságrendben fordít forrásokat fejlesztésekre Bács-Kiskun megyében.

Rekordév, történelmi eredmények a magyar turizmusban, 2010-2017

A turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre rekordokat dönt Magyarországon, 2017-ben pedig minden idők legjobb turisztikai évét könyvelhettük el. A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma alig maradt el a 12 milliótól, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig megközelítette a 30 milliós számot. Ez történelmi jelentőségű eredmény, és a 2010-es vendégéjszaka adatokhoz képest összesen 51%-os növekedést jelent. 2017-ben a szállásdíjbevételek összesen 278 milliárd forintot tettek ki, ami 115%-os emelkedés a 2010-es eredményhez viszonyítva.

Bács-Kiskun megye turisztikai teljesítménye

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2017-ben 227 ezer vendég közel 559 ezer vendégéjszakát töltött el a megye kereskedelmi szálláshelyein. 2010-hez képest a megyében a vendégek száma 60,5%-kal, a vendégéjszakák száma 64,5%-kal nőtt, míg a szállásdíjbevételek 140,1%-kal bővültek.

Bács-Kiskun megye legfontosabb küldőpiacai* (2017)

* Sorrend a 2017-es vendégéjszakák száma alapján. KSH adatok, MTÜ szerkesztés

2017-ben a megye fontos küldőpiacainak mindegyikéből jelentős növekedés volt tapasztalható 2010-hez képest. Kiemelhető az Egyesült Királyság, ahonnan 127%-os, vagy az Amerikai Egyesült Államok, ahonnan 107%-os bővülés volt tapasztalható.

Turisztikai szempontból Bács-Kiskun megye legfontosabb települései Kecskemét, Kiskunmajsa, Baja és Kiskőrös. Őket követi Tiszakécske, Lajosmizse, Soltvadkert, Kiskunhalas, Bácsalmás és Kerekegyháza.

Kecskeméten a kereskedelmi szálláshelyek 93 ezer vendéget és közel 220 ezer vendégéjszakát regisztráltak; a vendégek száma 102,8%-kal, a vendégéjszakák száma 147,4%-kal nőtt 2010-hez képest. A külföldi vendégek száma (39 ezer) 163,2%-kal nőtt, a külföldi vendégéjszakák száma (102 ezer) 182,2%-kal emelkedett. A város 2017-ben vendégforgalma alapján a magyarországi települések rangsorában a 19. helyezést érte el. A szállásdíjbevételek 2,0 milliárd forintot tettek ki, 233,6%-kal bővültek. Baján az elmúlt évben a kereskedelmi szálláshelyek 19 ezer vendéget és 39 ezer vendégéjszakát regisztráltak; a vendégek száma 36,5%-kal, a vendégéjszakák száma 66,9%-kal nőtt 2010-hez képest. A szállásdíjbevétel 264,6 millió forintot tett ki, és 148,9%-kal bővült 2010-hez képest.

Bács-Kiskun megye induló turisztikai fejlesztései

A kormány a következő években is tízmilliárdos nagyságrendben fordít forrásokat fejlesztésekre Bács-Kiskun megyében.

• Turisztikai attrakcióként éledhet újjá kecskeméti Rudolf-la ktanya 1,45 milliárd Ft-ból

• A közelmúltban feltárt bugaci nemzetségi monostor új látványosságként, látogatóközponttal, látványraktárral és interaktív kincstárral gazdagítja majd a megyei attrakciókat, a fejlesztés értéke mintegy 1 milliárd Ft

• A kiskunhalasi Halasthermál Gyógyhely komplex turisztikai fejlesztésével hiánypótló turisztikai attrakció valósulhat meg közel 1 milliárd Ft forrásból

• Akasztó, Kiskőrös és Soltvadkert egész térségét rákötjük az EuroVelo 6-os, Duna-menti kerékpárút-hálózatra Solt-Dunatetétlen-Akasztó turisztikai célú kerékpárút fejlesztésével, 700 millió Ft-ból

• Tanyasi élménypontok hálózata jöhet létre Bugac környékén

• A Felső- és Alsó-Duna, valamint az Alsó-Tisza és a Körösök vízi turizmusának komplex fejlesztése több megyei települést kapcsol be a vízitúrák hálózatába • Infrastruktúrafejlesztéssel a Szelidi- és a Vadkerti-tót még inkább bevonjuk a turizmusba

• Kiskunhalason megvalósul a Thorma János Múzeum bővítése, valamint a városháza tornyának kilátó céljára történő hasznosítása

• Borturisztikai látogatóközponttal gazdagodik a Hajósi Pincefalu

Kisfaludy szálláshelyfejlesztési konstrukció

További fejlesztési lehetőséget jelentenek a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési konstrukció felhívásai. A fejlesztési lehetőségre a megyében található panziók több mint fele, 29 pályázott. A Kecskeméten működő 9 panzió közül 3 élt eddig a jelentkezéssel, de a lehetőség még nyitva áll a március 14-i beadási határidőig.

Galéria (7 kép)

Összes kép letöltése