Ciróka: Tiszavirág – meg minden, ami véletlen eszembe jutott valakinek a születésnapján

Vissza a címlapra
Ciróka: Tiszavirág – meg minden, ami véletlen eszembe jutott valakinek a születésnapján

2023. november 18-án szombaton mutatja be a Ciróka Bábszínház legújabb produkcióját, amelynek címe, Tiszavirág - meg minden, ami véletlen eszembe jutott valakinek a születésnapján. A Varsányi Péter rendezésében bemutatásra kerülő előadás a Találtunk egy kalapot, óvodásoknak szóló mesesorozat része. (Fotók: Ujvári Sándor)

A történet egy mesélő képzeletében játszódik, aki elképzel egy sivatagot, ebbe a sivatagba pedig besétál két teknős. Az egyiküknek születésnapos megérzése lesz, vagyis úgy érzi, hogy valakinek születésnapja van, és itt kezdetét veszi egy utazás. Elindulnak, hogy megtudják, kinek is van születésnapja, hiszen szeretnének ők is részt venni a zsúron.

A rendező elmondta, kezdettől fogva a koncepció része volt, hogy több síkon játszódik a történet. Egy-egy jelenet cselekménye közös improvizációk, mesélések során alakult ki. Az óvodások nyelvén megszólaló játékos előadásnak van egy mélyebb, filozófiai rétege is. Leginkább a létezés csodájáról szól, arról, hogy milyen jó dolog lenni.

A finom humorral átszőtt előadásban különböző bábos formákkal kísérleteztek az alkotók.

Lehetséges-e egy bábot vagy egy élettelen tárgyat úgy életre kelteni, hogy a színészek hozzá sem nyúlnak? Hogyan képes egy fény és hanghatás lélekkel megtölteni egy-egy tárgyat?

Varsányi Péter rendező elárulta, hogy lesz az előadásnak olyan jelenete is, ahol egészen más funkcióban használják a tárgyakat, és egy élő hangjátéknak lehetnek fül- és szemtanúi a nézők. Elmondta továbbá, hogy a technikák között egy, a filmek világában használatos formát, a foley-t is alkalmazzák az előadásban. Általában, amikor egy film elkészül, nagyon kevés hasznos hangot tudnak a helyszíneken rögzíteni, ezért a zörejmestereknek minden egyes lépést, fűszálrezdülést utólag, a stúdióban is fel kell venniük. Itt is ez történik, a színpadon különböző tárgyak, anyagok és mikrofonok segítségével születik meg az élő hangjáték.

Varsányi Péter, aki egyben a darab írója is, az előadás alapötletét illetően meseélményeiből is inspirálódott. Kedvenc gyerekkönyvírója Jon Klassen adta az egyik kezdeti inspirációt. A kanadai gyerekkönyvíró- és illusztrátor a kortárs gyerekirodalom egyik legeredetibb, legszellemesebb alkotója. Képeskönyveinek nagy erénye, hogy didaxis nélkül, észrevétlenül tanítanak.

Galéria (9 kép)

Összes kép letöltése