Tiszakécskei Értékjáró Séta szeptember 25-én

Vissza a címlapra
Tiszakécskei Értékjáró Séta szeptember 25-én

Térségi Értékjáró Séta sorozatot indít az Aranyhomok Egyesület, melyben tagtelepüléseikre tesznek kirándulást és ott a település értékeit felfűzve egy sétaútvonalra, töltenek el egy kellemes szombati napot a sétára jelentkező vendégekkel. A sorozat első állomása az ezerarcú Tisza-folyó meseszép kanyarulatában fekvő Tiszakécske.

A túrában helyet kap a Holt-Tisza tanösvénye, a Tisza kanyar kilátója, az Ókécskei Közösségi Ház és Böröczki Edit fazekas műhelye is. Az ebéd tiszai halból készül a Tisza Kanyar étteremben. A napot fürdőzés zárja a Barack Thermal Resortban. Utazás egyénileg.

A fazekas kézműveskedés és a kisvonatozás díjtalan, az ebéd és a termálfürdő fakultatív program! Előzetes jelentkezését várjuk az info@aranyhomok.hu e-mail címen szeptember 23-án, csütörtökig, amennyiben térítés ellenében ebédet igényel, kérjük azt is jelezze. A túra Böröczki Edit műhelyében indul Tiszakécskén 9 órakor a Fő út 81. szám alatt.

A programról részletesen tájékozódhat az Aranyhomok Egyesület Facebook oldalán: https://www.facebook.com/akegyesulet vagy az egyesület honlapján: http://aranyhomok.hu

Kérdése esetén hívja az alábbi telefonszámot: 30/9311-064

A túra egész évben egyénileg is bejárható, melyet a Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikációban talál!

A napot 9 órakor Böröczki Edit fazekas műhelyében indítjuk a Fő út 81. szám alatt, ahol a művésznő alkotásainak megtekintése után Önök is fazekassá válhatnak egy kis időre és tiszakécskei túránk emlékét idéző medált készítenek majd. A medál kiégetésre kerül és értesítés után az Egyesületnél átvehető. A műhelyben népi iparművészeti kerámia edények, többek között tálak, sütőedények, almasütők, egyedi bögrék vásárlására is van lehetőség.

A műhelyből a Holt-Tisza I-es szakaszán lévő újonnan átadott Holt-Tiszai tanösvényhez vezet az utunk, amely több állomáson mutatja be a környék teljes élővilágát. A megközelítőleg 2,5 kilométeres bemutató-útvonal különlegessége, hogy madárlest, kilátót, valamint egy víz feletti pallókon vezetett szakaszt is magában foglal. A holtág és a környező nádasok igen gazdag növény- és állatvilágnak adnak otthont.

A séta harmadik állomása az Ókécskei Közösségi Ház. Állandó kiállításainak anyagai között helyet kaptak a város díszpolgára, Kovács Miklós Kossuth díjas népi iparművész kékfestő mester, a Nemzet Művészének munkái. Mindemellett megtalálható az országban egyedülálló Fáth Lajos által gyűjtött párnagyűjtemény, kiegészülve többek között Korondról származó bokályokkal. A helytörténeti anyag többségében az ókécskei lakosság felajánlásaiból gyűlt össze, amely régi használati eszközöket, bútorokat tartalmaz.

A gyűjtemény részét képezi az Ókécskei községháza nagy elnöki asztala, valamint az elöljáróság tagjainak monogramjával díszített faragott tölgyfaszékei. A kiállításon látható az az ágy, amelyben Móricz Zsigmond aludt, amikor a Szendrey családnál vendégeskedett. A város legősibb részének, Ókécskének az elszármazottja Szabolcska Mihály költő. Az ő emlékét ápoló irodalmi társaság által gyűjtött életrajzi anyag kapott helyet a Szabolcska Mihály Irodalmi emlékszobában.

Innen ebéd előtt a Tisza kanyar 14 méter talpmagasságú és 20,5 méter csúcsmagasságú kilátójához vezet az utunk a Miskó István sétányra. A kilátóból belátható a teljes Tisza kanyar, szemünk elé tárulnak a partot szegélyező galériaerdők, melyen a fákra, bokrokra felkapaszkodó növények fátyoltársulást alkotnak, melytől az ember úgy érzi, mintha trópusi dzsungelben járna.

Az ebéd a Tisza Kanyar Étteremben lesz, ahol házias ízekkel, helyi halas specialitásokkal várják a sétán megfáradt éhes túrázókat. Az alábbi helyi specialitásokat ajánljuk:

- halászlé pontyfilével 2.550,- Ft

- halászlé harcsafilével 2.850,- Ft

- vagy halászlé vegyes halból és 2.650,- Ft

- harcsapaprikás túróscsuszával 3.250,- Ft.

Az ebéd utáni pihenést vonatozással töltjük, a városnéző Csihu kisvonattal tekintjük meg a település látnivalóit, majd a napot fürdőzés zárja a Barack Thermal Resortban, amelynek 1500 négyzetméternyi vízfelülete mindenkinek kínálni tud valamit. Az idősebbeknek pihenést és gyógyulást, a gyerekeknek csúszdás és csobbanós izgalmakat. Mindenki másnak aktivitást, relaxálást, feltöltődést 10 medencével, 25 méteres úszómedencével, sokoldalú szanuavilággal, különleges pihenőterekkel, játszóterekkel, színvonalas gyógykezelésekkel, lágy gyógyvízzel. Jó idő esetén valódi beach hangulat alakul ki, amit nyugágyakkal, napernyőkkel, napozóterasszal, bárral, büfékkel és étteremmel tesznek maradéktalanul gondtalanná, de az idő hűvösebbre fordultával is kellemes kikapcsolódást nyújtanak a melegvizes medencék.

Ismerjék meg a Kecskemét környéki települések adta kirándulási lehetőségeket! Biztonságos kikapcsolódást kínálnak és csak karnyújtásnyira vannak a megyeszékhelytől, bármikor egyénileg is bejárhatók a Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikáció segítségével.