Tervezhetőséget biztosít a két évre szóló bérfejlesztés a kecskeméti Mercedes-Benz gyár dolgozóinak

Vissza a címlapra
Tervezhetőséget biztosít a két évre szóló bérfejlesztés a kecskeméti Mercedes-Benz gyár dolgozóinak

Több mint öt hónap és a szakszervezetekkel lefolytatott tizenöt tárgyalási forduló után egyoldalú bérfejlesztésről döntött a kecskeméti Mercedes-Benz gyár vezetősége. A csomag 2024. április 1-jétől 8 százalékos, 2025. április 1-jétől pedig további 5 százalékos alapbéremelés mellett további juttatási elemeket is tartalmaz.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (MBMH) immár több alkalommal bizonyította: legfontosabb célja, hogy a munkavállalók érdekében jó megállapodásokat kössön a szakszervezetekkel. A legutóbbi, 2022-ben megkötött bérmegállapodás minden érintett fél, de legfőképpen a gyár összes dolgozója számára sikert jelentett.

Az MBMH, a Vasas Szakszervezeti Szövetség MBMH Vasas Alapszervezet és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete akkori bérmegállapodása alapján bevezették az eredményrészesedést a gyár minden aktív dolgozója számára. Tavaly a vállalat 2022-es eredményei alapján minden munkavállalónak bruttó 870 ezer forintot fizettek ki. A 2023-as eredmények után idén ez az összeg bruttó 1.090.000 forintot tesz majd ki, amelyet a jövő héten kapnak meg a dolgozók.

A jelenlegi bértárgyalásokon 2023. októbere óta nem született megállapodás a tárgyalópartnerekkel. Tizenöt tárgyalási forduló után a legutóbbi, 2024. március 26-i találkozó sem vezetett megállapodáshoz. A gyár dolgozói számára a világos helyzet és a tervezhetőség megteremtése érdekében a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. vezetősége úgy döntött, hogy a 2024-es és 2025-ös évekre vonatkozóan egyoldalú bérfejlesztést hajt végre.

A vezetőség által elfogadott teljes csomag 2024. április 1-jétől 8 százalékos kollektív alapbéremelést, valamint 2025. április 1-jétől további 5 százalékos alapbéremelést tartalmaz valamennyi javadalmazási csoportban. Emellett, a teljes csomag részeként az ún. vakációs juttatás összegét 25%-kal megemelték. Ennek a juttatásnak a kifizetését július elején teljesíti a vállalat. A munkavállalók a csomag részeként a 2024-es és 2025-ös évben összesen 300 000 forint értékű ún. egyszeri kifizetésben részesülnek, két, egyenként 150 000 forintos lépcsőben.

A csomag részeként az említett eredményrészesedés mellett változatlanul megmaradnak az egyéb kiegészítő juttatások is, mint például az év végi 13. havi fizetés.

A kecskeméti Mercedes-Benz gyárban több mint 4500 ember dolgozik. A vállalat vezetésének meggyőződése, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben a tárgyalások lezárása és az egyoldalú bérrendezés a legjobb megoldás a kecskeméti csapat számára.

"Sajnos számos tárgyalási kör után sem sikerült közös megoldást találnunk a tárgyaló partnerekkel. Munkavállalóink ugyanakkor megérdemlik a tervezhetőség nyújtotta biztonságot. A jelenlegi megoldás egy átfogó juttatási csomagot tartalmaz a munkavállalóink számára" - mondta el Jens Bühler, a Mercedes-Benz kecskeméti gyárának igazgatója.