Természettudományos tehetségek versenyeztek az Arany János Általános Iskolában

Vissza a címlapra
Természettudományos tehetségek versenyeztek az Arany János Általános Iskolában

A Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola 26. alkalommal rendezte meg a Varjú Lajos Országos Természettudományi Emlékversenyét, az intézmény egykori igazgatójának emléke előtt tisztelegve. Az eredményhirdetést 2018. május 9-én, szerdán délután tartották a házigazda iskolában. Az országos versenyt Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony fővédnöksége alatt rendezte meg az Európai Tehetségpont iskola. (Fotók: Vincze József)

Az eredményhirdetésen részt vett Zsámboki Anna a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója, Engert Jakabné és Nemcsik Mátyás Kecskemét város önkormányzati képviselője. Díjkiosztóként jelen volt még Mészáros Katalin, a Kecskeméti Tehetségsegítő Tanács tagja, tehetségfejlesztő szakember, Tóth Lászlóné a Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola intézményvezetője valamint Dr. Lóczi László a Corvin Mátyás Általános Iskola intézményvezetője.

A díjak átadása előtt Zsámboki Anna a Kecskeméti Tankerület igazgatója köszöntötte a jelenlevőket. Ezt követően az Arany János Általános Iskola arany minősítésű énekkara adott ünnepi műsort.

Az emlékverseny országosan akkreditált tehetséggondozó verseny. 15 iskola 190 tanulója vett részt az idei megmérettetésen, a pedagógusok közel 800 dolgozatot javítottak. Az ötödik osztályosok matematikából és természetismeretből, a hatodikosok matematikából, informatikából és természetismeretből, a hetedikesek és nyolcadikosok pedig matematikából, fizikából, kémiából, földrajzból, biológiából és informatikából mérték össze tudásukat.

A díjakon 8 iskola 67 versenyzője osztozott, volt olyan, aki az egyéni és a csapatversenyben is a legjobbak közé került. A díjazott iskolák az alábbiak voltak:

Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola

Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola

• Kecskeméti Református Általános Iskola

• Lajosmizsei Fekete István Általános Iskola

Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola

Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola Móricz Zsigmond iskolája

• Szolnoki Kassai Úti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola.

Az iskolában hosszú évek óta kiemelt szerepet kap a tehetséggondozás. Ebben az évben a csapatversenyben több iskola az egyéni helyezéseknél pedig több tanuló is érhetett el arany, ezüst és bronz minősítést. A természettudományi munkaközösség célja az volt, hogy minél több tanulót tudjanak elismerni, jutalmazni, ösztönözni a versenyen való részvételre.

Az „aranyos" tanulók is kiválóan szerepeltek mind a csapatverseny, mind pedig az egyéni helyezések terén.

Az emlékversenyen 10. éve került kiosztásra az évfolyamok egyéni győztesei részére a Szamler László által alapított különdíj, a TALENT-díj.

Az Arany János Általános Iskola 2010-ben egy vándorserleget alapított, amellyel azt az iskolát jutalmazza minden tanévben, amelynek diákjai - a házigazda Arany János iskolát kivéve - a legeredményesebben szerepeltek az egyéni és a csapatversenyben.  2018-ban a Kecskeméti Református Általános Iskola nyerte el a vándorserleget, amelyet Lovrity Sándorné intézményvezető adott át dr. Szabó Ildikó igazgatónak.

A nagyszabású rendezvényt állófogadással zárta a házigazda iskola.