Talpra Magyar! – sajtótájékoztató Kiskőrösön a Petőfi Emlékévről

Vissza a címlapra
Talpra Magyar! – sajtótájékoztató Kiskőrösön a Petőfi Emlékévről

Az Országgyűlés a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés javaslatára nyilvánította a 2022-2023-as éveket Petőfi Emlékévvé. Ennek megyei megnyitóját tartották Kiskőrösön csütörtökön, sajtótájékoztató keretében.

A megnyitón részt vett prof. dr. Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere, Rideg László a Megyei Közgyűlés elnöke, Domonyi László Kiskőrös polgármestere és Font Sándor országgyűlési képviselő.

Az emlékév célja Bács-Kiskunban Petőfi újrapozicionálásán keresztül a helyi összefogás erősítése, a mozgalom és kultusz üzenete határon túlra is, korosztály független megszólítás, Petőfi mint brand létrehozása, fenntartása.

Az emlékév kapcsán új weboldalt is készített a Megyei Önkormányzat, petofi200.hu címen, mely modernebb arculattal szólítja meg a látogatót. Ezenkívül tartalmazza a Petőfi Emlékévek programjait, ajánlóit és természetesen a témában készült összes videót.

A 2021-ben megalakult Petőfi Emlékbizottság feladata a Talpra Magyar! program kidolgozása. Ezenkívül együttműködik a települési önkormányzatokkal, oktatási és kulturális intézményekkel, nemzeti parkokkal és szolgáltatókkal.

A sajtótájékoztatón dr. Kásler Miklós elmondta, hogy a tehetség páratlan koncentrációja volt a reformkor - a költő még ezen tehetségek között is kiemelkedő volt. A Petőfi emlékév kapcsán kihangsúlyozta, hogy Petőfi műveit mindenhol lefordították és mindenütt tisztelik. Hozzátette, hogy gondolkodásának alapja volt a nemzet, honfiúi szeretettel szerette a hazáját. Úgy gondolja, a mai világnak is üzenet ez: a forradalmi tettek lehetnek tiszták, lehetnek nemes érzések, ezek vihetnek előre.

A polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a Petőfi kultusz keretében nem csak az érintett települések, de az egész ország ünnepelheti ezt az évfordulót.

Rideg László visszatekintett az ötlet megszületésének pillanatára, amikor a megye felkérésére az EMMI együttműködésről biztosította a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlést abban, hogy a költőóriást ne egy, hanem két évig ünnepeljük.

Érjenek össze a határok országon, Európán belül vagy azon túl - Petőfi pedig olyan kultuszt teremtett, akinek emléke könnyen összekovácsolja a közösségeket. Erre alkalmasak a Petőfi Emlékév programjai, az online jelenlét és ezt szimbolizálja a jelmondat is: Talpra Magyar!