Sztárok kiállítása Kecskeméten

Vissza a címlapra
Sztárok kiállítása Kecskeméten

Világsztárok érkeznek Kecskemétre. A Katona József Múzeum és a Bozsó Gyűjtemény összefogásában két rendhagyó kiállítást lehet megtekinteni. A főszerepben Bob Dylan és Andy Warhol. A két kiállítás megnyitóját 2022. július 12-én, kedden tartják: 17 órakor a Bozsó Gyűjteményben (Andy Warhol), 18 órakor pedig a Cifrapalotában (Bob Dylan).

A világhírű amerikai művészek kiállítását egymással párhuzamosan mutatja be a két kecskeméti intézmény július 13-tól közel három hónapon át. Kezdeményezésükkel Kecskemét kulturális és idegenforgalmi szerepét hangsúlyozzák a térségben. Nemzetközi kiállítás először érkezett közös kooperációban a városba.

i0709643.webp

Andy Warhol, a pop-art ikonikus képviselője, reklámgrafikusból lett „sztár-képzőművész" neve egybeforrt a szitanyomatain sorozatokban megjelenített hírességekkel, de munkássága ennél jóval szerteágazóbb. Tevékenysége a képzőművészeten túl a reklámgrafika, az underground zene területén is maradandó. Excentrikus figurája a New-York-i művészvilágban megkerülhetetlen volt; megcsinálta magát. A Bozsó Gyűjtemény kiállításán felvonultatott Marilyn Monroe, Mao vagy a Cambel's konzerv ábrázolásait az is ismeri, aki Warhol nevét nem.

i0709641.webp

A dalköltőként ismert és elismert Bob Dylan vizuális útinaplóját mutatja be a Cifrapalota rendhagyó tárlata. "Leginkább az emberek, a történeteik, a mítoszok és a portrék érdekelnek" - nyilatkozta Dlyan arról, milyen témák foglalkoztatják. Képein az amerikai kultúra toposzai, a felhőkarcolók, vasútvonalak, függőhidak sorakoznak. Útjai során vázolt munkáin kihalt mellékutcák, elhagyatott motelek metafizikussá sűrűsödő csendjével és magányával is találkozunk. Ezek mellett a válogatásban megférnek az intimebb, ellesett pillanatok, sőt az aktképek is.

(port.hu)