Szombattól kódbeolvasással lehet érvényesíteni a mobiljegyeket a kecskeméti közösségi közlekedésben

Vissza a címlapra
Szombattól kódbeolvasással lehet érvényesíteni a mobiljegyeket a kecskeméti közösségi közlekedésben

Október 17-től a buszok első ajtaja mellett kihelyezett QR-kód beolvasásával lehet érvényesíteni a Mobiljegy alkalmazásban megvásárolt, a kecskeméti helyi buszközlekedésben használható menetjegyeket, bérleteket.

Mint ismert, a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel megállapodva március 31-től a Mobiljegy alkalmazás bevezetése mellett döntött.  A Mobiljegy applikáció letöltése és a regisztráció után okostelefonnal bármikor, bárhol meg lehet vásárolni egyszerűen és gyorsan a kívánt díjterméket, plusz költségek nélkül. Jelenleg a következő menetjegyek és bérleteke válthatók meg az alkalmazás segítségével: vonaljegy (250 forint), hetijegy (2.320 forint), 30 napos összvonalas bérlet (6.610 forint), 30 napos tanuló bérlet (2.300 forint), 30 napos nyugdíjas bérlet (2.300 forint), kisgyermekes 30 napos bérlet (3.305 forint).

A buszok első ajtaja mellé egy QR-kódot tartalmazó matrica került, október 17-től, szombattól ennek beolvasásával kell érvényesíteni a Mobiljegy alkalmazásban megvett menetjegyeket és bérleteket.

Mindez nagyon egyszerűen történik: az alkalmazásban ki kell választani a felhasználni tervezett jegyet vagy bérletet, ezután rányomni a Kódbeolvasás felszálláshoz gombra, majd mikor a telefon képernyője kamera üzemmódba vált, ráközelíteni a QR-kódra. A beolvasás tizedmásodpercek alatt megtörténik, akár 1 méteres távolságból is. A sikeres beolvasás után az alkalmazásban megjelenik egy animált szimbólum, valamint ha érvényes a jegy vagy a bérlet, akkor egy zöld mezőben az Érvényes/Valid felirat.

Az animált ábrát kell felmutatni az autóbusz-vezetőnek, ezért a telefon képernyőjét a felmutatásig nem szabad zárolni.

Ha esetleg az ajtó melletti kódot nem sikerült leolvastatni, akkor a buszvezető fülkéjénél erre van még egy lehetőség, ahol szintén található egy erre alkalmas, QR-kódot tartalmazó matrica.

Fontos hangsúlyozni, hogy a mobiltelefon feltöltöttségéről és a mobil-adatkapcsolat biztosításáról az utasnak kell gondoskodnia. A bérletet szintén minden felszállás előtt be kell olvastatni, hogy megjelenjen az animált szimbólum.

A változtatással a díjtermékek ellenőrzése egy magasabb biztonsági szintre lép, egy pillanat alatt egyértelműen és könnyen meg lehet arról bizonyosodni, hogy a jegy, bérlet érvényes-e vagy sem.

A rendszer beüzemelése október 17-re virradó éjjel történik, tehát a 17-ei első járatoknál már a QR-kód beolvasásával kell érvényesíteni a Mobiljegy alkalmazásban vásárolt jegyeket, bérleteket.

Nem árt hangsúlyozni, a hagyományos, papíralapú jegyek és bérletek továbbra is megvásárolhatóak az árusító helyeken, ezek elérhetősége és nyitvatartása megtalálható a cégünk honlapján: https://keko.hu/menetjegyek-es-berletek-arusitasa.

(Kecskeméti Közlekedési Központ Kft.)