Szombaton kezdődik az "Érzékelések kertje"építése az Árpádvárosban

Vissza a címlapra
Szombaton kezdődik az "Érzékelések kertje"építése az Árpádvárosban

A Kecskeméti Szent László Lions Club legújabb projektje az "Érzékelések kertje", mely építése első ütemének befejezéséhez érkezett. (Fotó: pixabay)

A Kecskeméten egyedülálló, különleges érzékenyítő ligetet három gyermekintézmény, az Árpád városi Macska-cicó bölcsőde, a Csiga-biga Óvoda és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola mellett építtette meg a klub, mintegy közvetlen folytatásaként az általuk japáncseresznye fákkal beültetett Aomori parknak.

A liget többféle érzékszerv által befogadható információk felfokozásával (hallás, szaglás, tapintás), érzékelhetővé teszi, hogy becsukott szemmel bárki átélhesse, egy vak ember hétköznapi problémáit. A kert többféle funkcióval rendelkezik majd. Első sorban a sérült emberek pihenését, szórakozását szolgálja, (nem csak látás sérültekét, de az értelmi sérültek és hallás sérültek is megtalálnák kikapcsolódási lehetőségüket). Másodsorban általános iskolás és óvodás korú gyerekek érzékenyítési foglalkozásait is tervezi benne a klubtagság. A kert egy lakóövezetben épül, így harmadsorban az ott élő családok aktív pihenése is cél.

Az első ütem befejezéseként a liget tartalmaz egy mezítlábas csiga-biga alakú ösvényt (különböző felületű, formájú, faktúrájú, méretű, anyagú kövekből kirakott út, melynek egyik vége egy kis dombra kúszik fel), egy illatösvényt (illatos, és ehető növények, fűszernövények szegélye), színes virágú és termésű illatozó, honos bokor csoportokat, gyümölcsfát, növényfuttató rácsokat, ivó kutat, madáretetőket. A lions mozgalom másik fontos célkitűzése a környezet védelme, fenntarhatósága, így a liget ezt a célt is szolgálja a szemet gyönyörködtető öntözőrendszerrel ellátott kert kialakításával.

A parkban elhelyezett tapogatható tereptárgyak anyaga, faktúrája, hangja a különböző érzékszervek játékos megmozgatását célozza, így a második ütemben tapintható térplasztikák (szobrok), szélharangok, ütögetésre hangot adó térplasztikák, társasjáték részére asztal padokkal és egy tapintható terepasztal kerül majd kihelyezésre 2021 folyamán.

A több mint 10 millió forint bekerülési költségű kert tervező, előkészítő munkálatait, 2019 nyarán kezdték el, de a járvány miatt az építésre csak most, az ősz folyamán került sor. Az első ütem befejezéseként, a közel másfélezer növény kiültetése történik meg önkéntes munkában, 2020. november 7-én 10 órától, széles összefogásban.

A liget növényeinek beültetését a kecskeméti lions klubok; a létrehozó Kecskeméti Szent László Lions Club, az Első Kecskeméti Lions Club, a Digital Lions Club, a Kecskeméti Szent László Leo Club, a budapesti All Nation Lions társklub, a Kecskeméti Rotary Club, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a Csiga-biga Óvoda pedagógusai és szülői munkaközössége, valamint a környékbeli lakók végzik majd. A közös munka természetesen a járványügyi szabályok betartásával történik.

A Kecskeméti Szent László Lions Club a kert létrehozatalának fedezetét nagyrészt egy 2020 tavaszán ebből a célból szervezett jótékonysági Zorán koncert bevételéből, a klubtagok és a támogatók adományaiból, valamint pályázati pénzből teremtette elő. A megvalósítás Kecskemét MJV Közgyűlése teljes támogatásával történik: az önkormányzat a közművek és a tereptárgyak finanszírozásához is hozzájárult. A tapogatható szobrok létrehozásában a klub mellett, a KÉSZ Kft. vállal majd oroszlánrészt. A park kialakítását a KEFAG Zrt. is nagyban támogatta.

A park fenntartó gondozását a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói vállalták.