Szolgáltatófüggetlen 5G-tesztprojekt indul Kecskemét belvárosában

Vissza a címlapra
Szolgáltatófüggetlen 5G-tesztprojekt indul Kecskemét belvárosában

A kecskeméti belvárosban és a mezőhegyesi ménesbirtokon indít mobilszolgáltató-független 5G-tesztprojekteket az AH NET Zrt. és a CETIN Hungary Zrt. - közölték a cégek az MTI-vel. (Fotó: pixabay)

Tájékoztatásuk szerint azt vizsgálják, hogyan lehet különböző környezetben, sűrűn lakott belvárosban, illetve mezőgazdasági területeken gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni.

A két 5G kiscellás tesztprojekt megvalósítására a Digitális Jólét Nonprofit Kft. írt ki nyílt uniós közbeszerzési eljárást, ezt nyerte el a kritikus rendelkezésre állást igénylő távközlési szolgáltatásokat biztosító AH NET Zrt. és a független, integrált infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt..

Kecskeméti belvárosban a közvilágítási infrastruktúrán - villanyoszlopokon, kandelábereken - építenek ki kiscellás tesztkörnyezetet. Nagyszámú felhasználó és dinamikusan növekvő adatforgalom kiszolgálásához a mobilhálózati infrastruktúrákat fejleszteni kell majd, ezért a városokban több új, kisebb antennára, úgynevezett kiscellára lesz szükség - írták.

Ahhoz, hogy az 5G szolgáltatás a sűrűn lakott területeken gazdaságilag is életképes legyen, illetve a környezeti terhelés szempontjait is figyelembe vegye, célszerű elkerülni, hogy minden szolgáltató saját beruházással fejlesszen infrastruktúrát - tették hozzá. A hálózatok optimalizálásában a projekt tapasztalatai segítenek majd.

Azt is vizsgálni fogják, milyen pozitív hatása lehet új típusú kandeláberek telepítésének - például E-töltő vagy városi kamerarendszer elhelyezésével.

A projektek megvalósítását az AH NET koordinálja, kiemelt feladata az adatátvitelhez szükséges optikai hálózat biztosítása, a CETIN pedig a mobilhálózati 5G infrastruktúrát építi ki - írták.