Színes programokkal, újdonságokkal nyitott pénteken délután a Helyi Termék Ünnep

Vissza a címlapra
Színes programokkal, újdonságokkal nyitott pénteken délután a Helyi Termék Ünnep

Szeptember 28-án, péntek délután hivatalosan is megkezdődött a Kecskemét Város fennállásának 650. éves évfordulójához kapcsolódóan szervezett "Kecskemét 650 - Helyi Termék Ünnep" elnevezésű 5 napos rendezvény. Mely 2018. szeptember 28. és október 2. között Kecskemét főterén az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködésben rendezve várja az érdeklődőket.

A rangos jubileumhoz méltó fesztivál létrehozásával megelevenedik a város és térsége múltja, közös hagyományai, ugyanakkor prezentálja pezsgő kulturális életét, hűen tükrözve annak sokszínűségét. A helyi közösségek, alkotó műhelyek bevonásával megvalósuló rendezvény elsődleges célja, hogy megmutassa, mi mindenre lehetnek büszkék a kecskeméti emberek és az összefogás milyen értéket teremt.

Kecskemét 650. éves fennállásának megünneplése 2018. szeptember 28-án, pénteken a térségi települések hintós szüreti felvonulásával kezdődött, majd fogatmustra következett a Kossuth téren. A főtéren felállított, korhű kecskeméti piacon megelevenedett a kecskeméti történeti piac, ahol a térségből érkező termékek kóstolója volt.

17 órakor került sor a megnyitóra a nagyszínpadon. Ahol Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg a rendezvényt, majd köszöntőt mondott dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő, valamint Basky András az Aranyhomok Egyesület elnökhelyettese, Lajosmizse Város polgármestere. A megnyitó alkalmával a Kecskeméti Városi Fúvószenekar, a Lánchíd Mazsorettek, és az Aurin Leánykar műsorát láthatták a vendégek.

18:00 órától nyílt meg és a fesztivál ideje alatt végig látogatható a Kecskeméti Értéktár Kiállítás beltéri tárgyi- és egy kültéri tabló kiállítás formájában, amely a Kecskeméti Települési Értéktárba felvett értékeket szemlélteti. Ez alkalommal a Lakó Sándor Kamarazenekar műsora fogadta a látogatókat.

Kecskemét főterén minden korosztály számára érdekes és szórakoztató közösségi programok lesznek a következő napokban.

Prezentálásra kerülnek többek között a kecskeméti szőlőfajták és a Város bora cím nyertes borászatai. Továbbá hagyományőrző és gyermekprogramok egyaránt gazdagítják a kínálatot.

A gyerekeket népi játékok, fakörhinta, bábelőadás, kézműves foglalkozások várják, a felnőtteket pedig huszárbemutató, könnyű- és népzenei műsorok, illetve Kádár Ferkó fotószínháza fogadja. A Magyar Szablyavívó Iskola is bemutatkozik, vívásoktatást tart gyerekeknek.

Lesznek néptánc együttesek, citerazenekarok, tánccsoportok, Moldvai táncház, és kecskeméti kötődésű könnyű zenei együttesek.

A Kecskeméti Sportiskola diákjainak jóvoltából vasárnap egy élőlánc formájában megelevenedik a 650-es szám. Lehetőség lesz egy szelfi falnál fényképezkedni hírös kecskemétiekkel, de mindenki otthagyhatja kézjegyét a „Kecskemét az otthonom" aláírásgyűjő falnál is: ezzel fejezve ki az összetartozásunkat és a városhoz való kötődésünket. 

A Helyi Termék Ünnep teljes programját IDE kattintva tekinthetik meg!