Szimulátor tréningen vettek részt a kecskeméti pilóták

Vissza a címlapra
Szimulátor tréningen vettek részt a kecskeméti pilóták

Éves harcászati és taktikai szimulátor tréningen vett részt az MH Vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt hajózó és felderítő állománya, valamint az MH Légi Műveleti és Vezetési Irányító Központ irányítói a napokban, tájékoztatott közösségi oldalán közzétett közleményében a kecskeméti repülőbázis.

Éves harcászati és taktikai szimulátor tréningen vett részt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt hajózó és felderítő állománya, valamint az MH Légi Műveleti és Vezetési Irányító Központ irányítói. A gyakorlatnak a svéd védelmi minisztérium stockholmi szimulátor központja (FLSC) biztosított infrastruktúrát és informatikai támogatást, mely a XXI. század harcászati követelményeinek minden szempontból eleget tesz.

A Magyar Honvédség szakállománya által szervezett és irányított gyakorlaton a hajózóknak és vadászirányítóknak lehetőségük nyílt gyakorolni úgy az alap látóhatáron túli harcászati elemeket és taktikákat, mint a komplex (különböző feladatkörű) harci kötelékek műveleti feladatainak végrehajtását.

A NATO szabvány szerinti felkészülést a felderítő tisztek által biztosított, naprakész információk és elemzések teszik realisztikussá.

A szimulátorközpontban költséghatékony módon hajtható végre a repülési feladatok harcászati része, mivel a repülést nem befolyásolja a kedvezőtlen időjárás, sem repülőgép meghibásodása.

Az adott feladatot követő kiértékelés során a műveletek minden részlete és mozzanata visszajátszható három dimenzióban, így az apró hibák feltárása és a szükséges tanulság levonása is biztosított.

Az egyhetes gyakorlat során az állomány részére értékes lehetőség nyílt a minőségi fejlődésre olyan harcászati elemekből, melyek gyakorlására békeidőben, valós repülési feladatok során nincs mód, mivel a légiközlekedési szabályok és a biztonsági előírások limitálják a harci repülőgépek manővereit, támadó- és önvédelmi rendszereinek alkalmazását. A fejlett számítógépes rendszer objektív keretet biztosít a szimulált fegyveralkalmazások hatásosságának, vagy annak kivédésének kielemzéséhez.

A gyakorlatot, svédországi látogatása során megtekintette Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere.

(Szöveg: Balázs Ferenc szds./Fotó: Linda Björkvall Köling)

Galéria (10 kép)

Összes kép letöltése