Szentkirályon közfoglalkoztatottak segítenek a zöldségek és gyümölcsök feldolgozásában

Vissza a címlapra
Szentkirályon közfoglalkoztatottak segítenek a zöldségek és gyümölcsök feldolgozásában

Szentkirály önkormányzata 2014-től végez mezőgazdasági tevékenységet saját területén közfoglalkoztatottak bevonásával. A segítségükkel nyár közepétől gyűjtik és dolgozzák fel a zöldségeket, gyümölcsöket, melyeket befőzve, lekvárként vagy savanyúságként télen a közétkeztetésben résztvevők fogyaszthatnak majd el. Idén összesen 9 fő segítette azt a munkát, amelyet összesen 1,3 hektárnyi területen végeznek.

A helyiek „Édenkertnek" nevezik ezt földterületet, hiszen mint mondják, itt megterem minden, ami szem-szájnak ingere.

- Az „Édenkert" hetven százaléka gyümölcsös, a többi pedig konyhakert - tájékoztatott Szabó Gellért, Szentkirály polgármestere. A településvezető elmondta, hogy a konyhakertben főleg zöldségféléket termesztenek. Idén többek között 148 kg zöldborsót, 570 kg sárgarépát, 100 csomó petrezselyemzöldet, 10 kg fokhagymát, 250 kg paprikát,10 kg zellerzöldet, 300 kg paradicsomot, 530 kg uborkát és 250 kg zöldbabot tudtak betakarítani.

A földművelésbe az önkormányzati alkalmazottak gépi munkával, a termények feldolgozásába pedig a konyhai dolgozók segítenek be. Minden termény és termék a közétkeztetésbe kerül, ahol naponta közel 300 adag étel készül gyerekeknek, időseknek és a náluk rendelő vendégeknek.

- A saját termesztésű zöldségeken felül főleg helyi őstermelőktől vásárolunk terményeket, állati termékeket, amiket szintén a közfoglalkoztatottak és konyhai dolgozók tartósítanak, és használnak fel az ételkészítéshez - mondta a polgármester.