Szent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulójára emlékeztek

Vissza a címlapra
Szent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulójára emlékeztek

Száz éve, 1920. május 18-án született Karol Wojtyla atya, akit később II. János Pál pápa néven ismert meg a világ. A róla elnevezett Karol Wojtyla Barátság Központban Szent II. János Pál pápa születésnapjára emlékeztek 2020. május 18-án, hétfőn, két helyszínen: a Wadowice utca táblánál és a Wojtyla-ház előtti bronzszobornál.

A találkozón beszédet mondott Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere, Dr. Finta József érseki helynök a Nagytemplom plébánosa, Balanyi Károly Ferenczy díjas alkotóművész, és Farkas P. József, a Wojtyla központ igazgatója.

- Ha végigtekintünk Karol Wojtyla különleges életútján és munkásságán, nem tűnik véletlennek, hogy emberközpontú szemléletével, áldozatos és kitartó munkájával éppen ő lett a XX. század egyik legmeghatározóbb személye és mind a mai napig milliók által tisztelt katolikus egyházfője - mondta Kecskemét alpolgármestere. - A róla elnevezett intézmény, amely előtt állunk, ugyanazt a keresztény értékrendet képviseli, mint amit egykor ő maga. A Karol Wojtyla Barátság Központ mindennapi tevékenysége révén nem csupán a rászorulók életét teszi szebbé és tartalmasabbá, hanem egyúttal Kecskemét és Wadowice városát is összeköti.

Szeberényi Gyula Tamás idézte Karol Wojtyla egyik gondolatát:  „A nemzet csak akkor remélhet jobb jövőt, ha polgárai képesek közös erőfeszítéssel felelősséget vállalni a közjóért". Az alpolgármester azt a véleményét hangsúlyozta, hogy ez a gondolat igaz lehet a két partnervárosra, Kecskemétre és Wadowicére is. 2007-ben jött létre a két város közötti partnerség, amely azóta is kiemelt helyet foglal el Kecskemét nemzetközi kapcsolataiban. Az elmúlt közel másfél évtized során számos kecskeméti és wadowicei rendezvény tanúsította, hogy lengyel és magyar körökben egyaránt tovább él Szent II. János Pál pápa figyelemre méltó szellemisége és öröksége. Emellett a városi önkormányzatok és ezzel együtt természetesen a civilek közötti együttműködés mind a mai napig töretlen, ami elsősorban közös programok és látogatások keretében nyilvánul meg.

Az ünnepi megemlékezésen közreműködött Fehérvári Gábor, a Szent Miklós templom kántora, és a Kodály Zoltán Iskola Aurin Lánykara, Durányik László vezetésével. karmester. Továbbá a hallgatóság örömmel hallgathatta meg Beke Márk harsonaművészt a 2018.évi Virtuózok győztesét, aki tavaly novemberben New Yorkban a Carnegie Hall-ban sikeres előadást tartott.

Az ifjú művész, a pápa születésnapi ünnepségére egy ünnepi fanfárt írt, melyet ezen a rendezvényen Kuna Lajos zenetanárral adtak közösen elő, nagy sikerrel.

Galéria (67 kép)

Összes kép letöltése