Szemereyné Pataki Klaudia: Tűzoltó hőseinknek tavaly a szokásosnál könnyebb éve volt

Vissza a címlapra
Szemereyné Pataki Klaudia: Tűzoltó hőseinknek tavaly a szokásosnál könnyebb éve volt

Kecskemét Közgyűlésének 2024. június 27-ei ülésén számolt be a Kecskeméti Hivatásos Tűzoltóparancsnokság vezetője a 2023-as tevékenységükről. A beszámolót a Közgyűlés elfogadta. Ennek részleteiről adott tájékoztatást a Rádió1 Gongban Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere.

A polgármester a rádiónak adott interjújában felidézte, hogy tavaly októberben ünnepeltük az új tűzoltólaktanya átadását. Erre évtizedeket várt a város, hiszen a régi laktanya már nagyon elavult volt, ráadásul rendkívül szerencsétlen helyen, a belváros szívében helyezkedett el.

Az új laktanya az ország legnagyobbja, rendkívül modern, minden igényt kielégítő létesítmény.

Szükség is van rá, hiszen a Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területéhez Kecskeméten kívül még 14 másik település tartozik, például Lajosmizse, Tiszakécske, Kerekegyháza, Kunbaracs is - mutatott rá Szemereyné Pataki Klaudia.

- Hőseinknek tavaly a szokásosnál könnyebb éve volt, kevesebb tűz- és káreset történt, mint 2022-ben. A csökkenés 13 százalékos volt. A tűzoltási munkák egyharmada szabad területeken keletkezett. A műszaki mentések között az autóbalesetek száma a legtöbb, ami lelkileg is rendkívül megterhelő a lánglovagoknak - mondta a polgármester a rádióinterjúban.

Számszerűsítve: tavaly 1049 jelzést kapott a kecskeméti tűzoltóság, ebből 452 tűzeset, 597 pedig műszaki mentés volt. Ez utóbbihoz nemcsak a közúti balesetek tartoznak, hanem például a viharkárok elhárítása is.

Szintén a parancsnokság feladata az önkéntes tűzoltó egyesületek tevékenységének felügyelete, ilyenből nyolc működik a környező településeken.

- Megnyugtató, hogy ennyi felelősségteljes ember van, hiszen ezen egyesületek tagjai társadalmi munkában látják el feladataikat - tette hozzá Szemereyné Pataki Klaudia.