Szemereyné Pataki Klaudia: Szerteágazóak a gyermekjóléti és a gyermekvédelmi intézkedések Kecskeméten

Vissza a címlapra
Szemereyné Pataki Klaudia: Szerteágazóak a gyermekjóléti és a gyermekvédelmi intézkedések Kecskeméten

A gyermekjólét és gyermekvédelem területén óriási felelőssége van a kormánynak és az önkormányzatoknak egyaránt. Kecskemét ilyen irányú tevékenysége rendkívül szerteágazó, sokszínű, és komoly védelmet nyújt a 18 év alattiaknak, több mint 21 ezer gyermeknek és fiatalkorúnak - mondta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a Rádió1 Gongban elhangzó interjújában.

- A bölcsődei és óvodai ellátás megszervezése önkormányzati feladat, nyilvánvalóan itt vannak egyházi és magánintézmények is - hangsúlyozta a rádióinterjúban a polgármester. - Az iskolák már évek óta állami fenntartásban és működtetésben vannak, ám az épületek önkormányzati tulajdonúak, és mi ezek felújításáról gondoskodunk, hiszen zömében a mi gyerekeink, kecskeméti gyerekek járnak ezen intézményekbe.

- Számos pénzbeni ellátási forma létezik, amelyekkel segítjük a rászoruló családokat - sorolta a támogatási formákat Szemereyné Pataki Klaudia. - Ilyen például a rendszeres gyermekvédelmi támogatás, a családba fogadó gyámul kirendelt hozzátartozók pénzbeni ellátása, a veszélyhelyzet ideje alatt árván és félárván maradt gyermekeknek nyújtott nevelési és képzési hozzájárulás. Kiemelkedő és nagyon jól szervezett a gyermekétkeztetés, ezen belül komoly támogatást nyújtunk az ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetéshez.

- A feladatok között ott van még például a családvédelem, a család- és gyermekjóléti szolgáltatás és szolgálat, a veszélyeztetett kiskorúak és családjuk gondozása, a szociális válsághelyzetben lévő várandós anyukák gondozása, de említhetem például azt a szociális segítő tevékenységet, amelyet az óvodákban, iskoláknak, kollégiumokban végzünk - mutatott rá Kecskemét polgármestere.

Szemereyné Pataki Klaudia megjegyezte, hogy a gyermekjóléti feladatok természetesen kiterjednek a kecskeméti bölcsődékre is, hiszen a városban 10 bölcsőde működik, összesen mintegy 750 férőhellyel.