Szemereyné Pataki Klaudia: Kecskemét vagyona 4 év alatt 118.6 milliárdról 185.7 milliárdra nőtt

Vissza a címlapra
Szemereyné Pataki Klaudia: Kecskemét vagyona 4 év alatt 118.6 milliárdról 185.7 milliárdra nőtt

Kecskemét félúton címmel tartott előadást Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere 2019. október 3-án, csütörtökön a Kölcsey körben. Azt, hogy miért ezt a címet választotta, csak a vetített képes prezentáció végén mondta el.

Bevezetőjében felsorolta, hogy mit ígért ő, illetve mit ígért a Fidesz-KDNP a 2014-es önkormányzati választáson Kecskeméten.

- Megígértem 2014-ben, hogy több forrást teremtünk, esélyt biztosítunk a városrészeknek, nemcsak a városközpontnak, valamint még nagyobb figyelmet fordítunk a gyermekeinkre, és az oktatásra. Célként tűztük ki akkor, hogy Magyarország legjobb járműipari és mezőgazdasági szakembereit Kecskeméten képezzék, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a befektetők vonzónak találják városunkat. Melynek köszönhetően a foglalkoztatás is megoldódjon.

A számok, amiket a polgármester bemutatott, önmagukért beszélnek, voltaképpen magyarázat sem kell hozzá.

- Kecskeméten 2014-től 2018-ig a bevételi összegek 60 milliárdról 74.6 milliárdra nőttek. Eközben a kiadási főösszegek 55.9 milliárdról 42.1 milliárdra csökkentek. Ezzel szemben 2006-ban, amikor átvettem a pénzügyi bizottság elnöki pozícióját, mínusz 2 milliárd forinttal indultunk. Ezt akkor még megfejelte a szocialista-liberális kormány azzal, hogy 50 %-al emelte a közszolgák bérét, aminek a fedezetét nem adta oda a városnak. Így indultunk 2006-ban, és ehhez képest, ha most átvenné valaki a várost, azért hatalmas "gazdagsággal" venné át.

A mérleg főösszegeink, azaz a város vagyona 2004 és 2018 között úgy alakult, hogy 118.6 milliárdról indultunk, és ma 185.7 milliárdnál tartunk. Ez ma a város vagyona. Azt gondolom, hogy ebben sem maradtunk szégyenben.

A szabad pénz, ami a város számláján van lekötve, betétben, 2014-ben 3 milliárd volt, ma pedig 32.7 milliárd forint. Ennyi szabad pénzeszköz van jelenleg a város kasszájában. A számok azt mutatják, hogy 2014-15-ben még csak kerestük a helyünket, majd 2016-ban erőteljes lobbi tevékenységünknek köszönhetően többletbevételeink egyre jelentősebb összegek lettek. Ebben az évben szeptember 15-ig az adófeltöltéssel már teljesítettük a 2019-es egész éves adóbevételi tervünket. És ehhez még decemberben egy komolyabb összeg is érkezik majd.

2014-ben a város összes adóbevétele 8,6 milliárd forint volt, 2018-ben pedig 12.1 milliárd forint. Én azt mondom, hogy Kecskemét egyáltalán nem áll rosszul. Ezzel szemben ez még mindig kevés ahhoz, hogy mindenki ki legyen elégítve, és mindenre jusson pénz. Ezért mondom azt, hogy félúton vagyunk, hiszen ahogy fejlődünk, és ahogy jönnek az új igények, gyakorlatilag mindig félúton leszünk. Erre csak egy példa a közszféra, ahol tavalyelőtt és tavaly jelentős béremeléseket hajtottunk végre. Erre azért volt szükség, mert "elszaladtak" a piaci munkabérek: Kecskeméten átlagosan 50 %-ban emelkedtek. Magyarországi viszonylatban Kecskeméten ma már egy jó bérezéssel lehet dolgozni. Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy Kecskeméten az elmúlt időszakban 10 ezer új munkahelyet teremtettünk.

Ott tartunk, hogy ha jön egy új befektetői érdeklődés a városba, akkor már nem is én, hanem Gaál alpolgármester úr fogadja, és "lecsekkoljuk", hogy valóban szükséges-e Kecskemétnek az a befektetés, vagy nem. Ha kell, akkor megtesszük azokat a lépéseket, amelyek miatt ő is úgy dönt, hogy Kecskeméten létesít munkahelyeket.

Egyértelműen nagyon vonzó lett Kecskemét. Szívesen jönnek ide a vállalkozások, hiszen nagyon jó a környezet, Magyarország "szívében" vagyunk, logisztikailag nagyon jó helyen, és a város adottságai kiválóak. Csak nekünk, akik ebben benne élünk, már fel sem tűnik mindez...

Nagyon sok kritika ér minket, hogy Európai Uniós forrásból fejlesztjük a várost. Igen, azzal kezdtük, ez az összeg 23 milliárd forint. De ma már ott tartunk, hogy az elmúlt öt évben 116 milliárd forintot költöttünk fejlesztésre, mi, mint város. Ennek az összegnek pedig csak eltörpült töredéke a 23 milliárd forint.


Hirös.hu: Ellenzéki kampányfestők a polgármester házánál

...Arra pedig még álmunkban sem gondoltunk - hisz az elmúlt harminc évben Kecskeméten ilyen nem történt - hogy késő éjjel odacsörtetnek csapatostul és szerszámostul a Szemerey család házának kapuja elé, fittyet hányva az intim szférájukra, megrémisztve a szülőket, rajtuk keresztül a kisgyermekeket, hogy elkövessék a nagy tettet és felfestegessék több soron az aszfaltra eléjük a Szövetség a Hírös Városért Egyesület logóját. Vajon mit akartak ezzel a sunyi baromsággal demonstrálni? Hogy majd jól megijesztik őket, mondván tudják hol laknak és holnap már a kapun is bemennek? Vagy csak nevetségessé akarták tenni őket a szomszédok, az utca előtt?

Keol.hu: Olvasóink mit gondolnak? Mi lehet az oka annak, hogy Lejer Zoltán háza elé még senki sem festett Fidesz-KDNP logót?