Szemereyné Pataki Klaudia: Az Univer cégcsoport ízig-vérig kecskeméti

Vissza a címlapra

Kecskemét - A kecskeméti emberek tudnak valamit, valami olyat, ami a kormányfőt is kíváncsivá teszi – mondta az Univer üzemavatóján Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje. Az alpolgármester asszony beszédét teljes terjedelmében közöljük.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Tisztelt Államtitkár Urak, Országgyűlési Képviselő Urak, Tisztelt Vezérigazgató Urak, Kedves Univer munkatársak és partnerek!

Ritkán esik meg, hogy Magyarország miniszterelnöke az elmúlt két évben ötször is megfordul Kecskeméten és a harmadik gyárat avatjuk közösen. Engedje meg, hogy a mai látogatásából azt a következtetést vonjam le: a kecskeméti emberek tudnak valamit, valami olyat, ami a kormányfőt is kíváncsivá teszi.

Ezen a mai napon egy igazi tisztán magyar, kecskeméti tulajdonú vállalat sikereit ünnepelhetjük.

Az Univer cégcsoport 66 éves múltjában, a jelenlegi 3,5 milliárd forintos fejlesztésében és további terveiben benne van a válasz, ami ránk, kecskemétiekre jellemző. 

 

Először is igényesek vagyunk, főleg akkor, ha a munkánkról van szó. Gondosan figyelünk arra, hogy milyen munkát adunk ki a kezünkből. Annak nemcsak egyszerűen jónak, hanem sokkal többnek, prémium minőségűnek kell lennie.

Igényesek vagyunk arra is, hogy olyan munkahelyünk legyen, ahol a tehetségünket kibontakoztathatjuk és olyan egyedi, kiváló termékeket állíthatunk elő, amelyekre nemcsak itthon, hanem szerte a világban kereslet van.

A kecskeméti embereknek a munka több mint megélhetés, a szívügyük. Ez az, amiért mára városunk világszerte ismert prémiummárkák gyárainak az otthona. Ez a titkunk első nyitja.

A második megoldás, ugyancsak a kecskeméti emberek habitusából fakad. Mi mindig úgy gondoljuk, hogy lehetünk tehetségesek, kezdeményezők, de egyedül kevesek vagyunk a nagy eredményekhez. Tudtuk, ahhoz, hogy egyről a kettőre jussunk össze kell fognunk. Kecskemét városvezetése ezt a bölcsességet követte, amikor 2006-ban – tehát még a válság előtt – úgy döntött, összefog a vállalkozásokkal. Tudtuk, hogy akkor lehet a jeles múlt után sikeres jövőnk, ha nem egyedül vágunk bele a munkába, hanem szövetkezünk mindenkivel, aki Kecskeméten vállalkozik és befektet.

Együtt találtuk ki azokat a nagy megoldásokat, amelyek felrázták a gazdaságunkat, és ránk irányították a potenciális befektetők figyelmét. Egyszerre éltünk egyaránt konzervatívabb és nem szokványos eszközökkel.

A sok kicsi, sokra megy, régi magyar igazságot alapul véve a megyei jogú városok közül elsőként 2007-ben megalkottuk a gazdaságösztönző adópolitikát és a helyi iparűzési adó mértékének fokozatos csökkentésébe kezdtünk. A gazdasági válság kellős közepén, 2007 novemberében elindított négy éves csökkentési periódusban a korábbi 2 százalékról 2011-re 1,6 százalékra vittük le az adót. A koncepció nem várt gyorsasággal hozta is az eredményeket: egy év alatt nőtt a vállalkozások száma, és nőtt az adóbevételünk is, ez a trend pedig azóta is folytatódik. 2008 óta több mint 6 milliárd forintot hagytunk a vállalkozásoknál, amelyek ez idő alatt 6 ezer új munkahelyet hoztak létre városunkban és a mai beruházással együtt több mint 300 milliárd forint értékű beruházás valósult meg.

Szövetségben gondolkodunk, és ez a szövetség 2010 után megerősödött, mert csatlakozott hozzánk Magyarország kormánya. Miniszterelnök úr vezetésével hatalmas lendületet adott a kecskeméti gazdasági fejlődésnek azzal, hogy átvállalta a fejlesztési hiteleinket, támogatta a duális képzési rendszerek bevezetését mind közép-, mind főiskolai szinten, támogatta az infrastrukturális fejlesztéseinket. Ezzel számunkra azt üzente, hogy bízik bennünk, bízik annak a modellnek a sikerében, amely mára a magyar gazdaság egyik motorjává tette Kecskemétet. És bízik a kecskeméti emberek által működtetett vállalkozásokban.

Tisztelt Vezérigazgató Urak!

Az összefogás, az egymás iránti bizalom, a minőségi munkavégzés és nem utolsó sorban a kecskeméti vezetők elhivatottsága áll az Univer cégcsoport sikereinek a hátterében is. Ezeknek köszönhetően az egykori szövetkezetből Európa meghatározó prémium élelmiszeripari vállalatává vált. Olyan ismert és keresett, kiváló termékeket gyárt, amelyek egyre népszerűbbek szerte a világon, és a számunkra kedves Erős Pista, Édes Anna, Piros arany termékek is megőrizték piacvezető szerepüket.  

Az Univer cégcsoport ízig-vérig kecskeméti. Egyrészt, mert az itteni emberek fejéből pattant ki az ötlet, mi lenne, ha összefognának, és együtt csinálnának egy szövetkezetet. Másodszor a kecskemétiek voltak azok, akik az egykori szövetkezetből egy cégcsoportot hoztak létre. Harmadszorra pedig azért mert a társaság is nagyon sokat tesz városunkért. Azon túl, hogy az egyik legnagyobb foglalkoztatónk – ne feledjük, hogy csak a városban több mint 1200 embernek ad munkát és megélhetést, ezen túl pedig közel 700 őstermelővel áll kapcsolatban.

Az egyik legnagyobb és legstabilabb adóbefizetőnk, már közel 70 éve szerves része városunk életének. Támogatja a nagycsaládosokat, rendszeres adományozója a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, és szponzorálja tehetséges sportolóinkat. 

Az Univer cégcsoport vezetőinek és minden kedves dolgozójának őszinte tisztelet és köszönet jár, nemcsak ezért a fejlesztésért, hanem azért is, hogy fenntartja és erősíti Kecskeméttel és a kecskeméti emberekkel kötött és sikereket hozó szövetségét.  

Nagyon remélem, hogy sikerült rávilágítanom arra, hogy minek is köszönhetjük, hogy ma újabb és újabb beruházások jönnek hozzánk, hogy minek köszönhetjük a növekvő foglalkoztatottságot, hogy végső soron miért vagyunk ma már egy sikerre törekvő új gazdasági régió központja.

Az igényesség és az összefogás, amelyek versenyelőnyhöz juttatták régiónkat, a jövőben újabb sikereket fognak adni Kecskemétnek és az egész országnak. Biztosíthatom Önöket, hogy Kecskemét városvezetése az államtitkár urakkal és az országgyűlési képviselőkkel közösen, ahogy eddig is, úgy a jövőben is mindent meg fog tenni azért, hogy ez az erősségünk továbbra is fennmaradjon és méltóak maradjunk városunk jelmondatához: Sem magasság, sem mélység nem rettent!

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK:

Orbán Viktor: az Univer története sikertörténet

Orbán Viktor Univer beruházást avatott Kecskeméten