SISA 70: Sisa József ötvös- és zománc iparművész emlékkiállítása a Cifrapalotában

Vissza a címlapra
SISA 70: Sisa József ötvös- és zománc iparművész emlékkiállítása a Cifrapalotában

SISA 70 címmel nyílik meg a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén 2022. november 26-án, szombaton 15 órakor Sisa József ötvös- és zománc iparművész (1951-2021) emlékkiállítása.

A megnyitón:

• Az egykori művésztársra emlékezik: Balanyi Károly Ferenczy Noémi-díjas grafikus- és zománcművész, az MMA nem akadémikus köztestületi tagja

• A kiállítást megnyitja: ifj. Gyergyádesz László Móra Ferenc-díjas művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti osztályvezetője, a Tűzzománcművészek Magyar Társasága elnöke

• A kiállítás fővédnöke: Pócs János országgyűlési képviselő

• A kiállítást rendezte: ifj. Gyergyádesz László és Sisa Balázs építőművész

• Közreműködik: Dr. Réz Lóránt orgonaművész

A kiállítás megtekinthető 2022. december 18-ig, csütörtöktől vasárnapig 10-17 óra között. (A nyitvatartás az aktuális helyzet függvényében változhat.)

Ars poetica: „Mindig is tiszteltem az anyagot, bármilyen legyen is az anyag, amely a kezembe került. Úgy látom és tapasztalom, hogy a jelek, melyeket a múlt nagy mesterei örökítettek ránk, mára széttöredeztek, feldarabolódtak, szétrobbantak és felhasadtak, mintha csak pillanatnyi felvillanásként élnének tovább, mégis rendületlenül közvetítik a ránk bízott üzeneteket a múltból a jövőbe. Azt hiszem, hogy a ma élő alkotóművész feladata sem lehet más, tovább kell mennie az elődök által megkezdett úton és élővé kell varázsolnia korunk romboló erői által földbe taposott művészi-emberi hagyatékot. Vallom, hogy az ötvös-zománcművészet, ha kellő tisztelettel és alázattal bánunk vele, egy ilyen nagyratörő terv véghezvitelére is alkalmasnak bizonyulhat."

Sisa József 1951. január 7-én született Jászberényben. 1965-1971 között folytatott művészeti tanulmányokat. A Hűtőgépgyár dekorációs műhelyéből indult a művészi pályája. Kezdetben grafikával, festészettel, 1973-tól zománccal és ötvösséggel foglalkozott, 1985-től tanította is.

A zománcművészet tradícióiból kiinduló témái: Zodiákus-sorozata, variációk a magyar Szent Korona zománcképeire, valamint egyéni mítoszformák teremtése és egyedi, különleges, helyenként igen nagyméretű alkotások készítése jellemzik művészetét. 1969-től szerepelt országos és nemzetközi kiállításon és pályázatokon.

A kecskeméti a Cifrapalotában utoljára a 2020-ban megrendezett X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálén láthattuk egy alkotását (Nem az utolsó..., 2019, vörösréz, rekeszzománc, 49x66 cm), melyet a múzeum felhívására készített el.

1991-ben hozta létre Tőtevényen a Jászsági Művésztelepet, melynek vezetőjeként tevékenykedett. Céljául tűzte ki, hogy olyan szellemi műhelyt hozzon létre, amely a helyi hagyományok megismerésére, megőrzésére, közvetítésére és továbbvitelére törekszik a zománc és ötvösművészeti ág keretein belül.

Számos köztéri és murális munkája született 1974 és 2018 között, melyek közül a legtöbb Jászberényhez köthető, de Budapesten, Szolnokon, Tiszaújvárosban, Miskolcon és Jászfényszaruban, sőt Moszkvában, illetve Iránban, Yazd városában is találkozhatunk a műveivel.

Tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének, a Tűzzománcművészek Magyar Társaságának.

Fontosabb díjai, kitüntetései: Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje (1994), Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (2011), Jászságért Díj (2013), Jászberény Város Sipos Orbán kulturális és művészeti díja (2014), Szent Eligius-díj (2017).

„A művészek feladata, hogy a mások által meg nem fogalmazott érzéseket, gondolatokat közvetíteni tudják. Az, hogy mindez mások számára is hozzáférhető legyen. Az alkotás lehet elgondolkodtató vagy derűre okot adó. A használt jel és jelképrendszer sokat ad a világnak. Ezt csak önzetlenül lehet csinálni, kényszerből semmiképpen sem."

Sisa József 2021. február 4-én hunyt el. Pap Gábor művészettörténész így méltatta egyszer: „Ő volt a legképzettebb és legsokoldalúbb zománcművészek egyike hazánkban - és ez talán azt jelenti, hogy a világon is. A zománcművészet terén ugyanis Magyarország - talán szokatlanul hangzik, de így igaz - nagyhatalom."

Galéria (5 kép)

Összes kép letöltése