Séta Kecskeméten a demenciával élőkért

Vissza a címlapra

Az Egészségfejlesztő Iroda keretein belül Kecskemét városa egy országos kezdeményezéshez csatlakozva immáron hagyományként, második alkalommal Alzheimer Sétát szervezett 2019. szeptember 16-án, hétfőn délután.

A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet. A demencia-esetek 90 százalékának hátterében Alzheimer-kór vagy az agyi keringés zavara áll. A betegséggel élők száma drasztikusan nő, épp ezért szükség van arra, hogy felhívják rá a figyelmet.

Ebből a célból indította útjára a Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával az Alzheimer-világnapot 1994-ben. Napjainkra már több mint 80 ország vesz részt benne, Magyarország 2011-ben csatlakozott a kezdeményezéshez.

Minden év szeptember 21-én, a világ különböző tájairól emberek tömegei vesznek részt olyan eseményeken, amelyeknek célja, hogy felhívják a figyelmet a demenciával élők drasztikus növekvő számára és kifejezzék szolidaritásukat a globális ügy mellett.

2018-ban az Alzheimer Café „NEM VAGY EGYEDÜL" címmel országos felhívást tett közzé, hogy minél több helyszínen szervezzenek sétákat szerte az országban, hogy rámutassanak a demenciával élők és hozzátartozóik problémáira.

Az Alzheimer-világnapjához kapcsolódva a kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda második alkalommal szervezte meg az Alzheimer Sétát. Az eseményen egészségügyi dolgozók és a demenciával élők, valamint hozzátartozóik mellett a lakosság is részt vett.

A séta pontos útvonala ez volt: Kecskemét, ESZII, Piaristák tere 7. (régi SZTK épülete) - Városháza

A résztvevők sárga lufikkal fejezték ki szolidaritásukat a demenciával élőkért. A környezetvédelemre is gondolva azonban a lufikat nem engedték fel a levegőbe.