SBO-Program, azaz Sportolj Bátran, Okosan a Mercedes Akadémián

Vissza a címlapra

„Vigyázz magadra kicsim!" Hányszor hangzik el ez az egyszerű mondat, jelezve az aggódást, a féltést, az odafigyelést. De legtöbbször éppen a lényeg hiányzik: hogyan?

A Kecskeméti Kosárlabda Akadémia és a Bács-Kiskun Megyei Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztálya a Kecskemét Járási Egészségfejlesztési Iroda segítségével erre a kérdésre dolgozott ki egy különleges, úttörő programot: elmondani az Akadémia növendékeinek, hogyan vigyázzanak magukra.

A programban, melyet megálmodói SBO-PROGRAM (Sportolj Bátran Okosan) névre kereszteltek, valamennyi akadémiai növendék életkorának megfelelően személyes képzést kap az adott téma szakembereitől. Az első foglalkozás 2019. január 28-án, hétfőn, 15.30-kor kezdődött a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia centerpályáján.

Megelőzően azonban a média képviselőit várták sajtótájékoztatóra - melyet Ivkovicné Béres Tímea, a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia igazgatója, Dr. Bagi Anett, a Kecskemét Járási Egészségfejlesztési Iroda vezetője, és Dr. Szabó István, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztály osztályvezető főorvosa tartott - ahol ismertették a program célját, valamint szakmai és társadalmi hátterét.

Mint elhangzott, a Kecskeméti Nemzeti Kosárlabda Akadémia nem csak sportolókat nevel, hanem a sport által is neveli a jövő nemzedékét. Hiszen a fiatalok az edzéseken keresztül tanulnak fegyelmet, együttműködést, kitartást, önuralmat, felelősségvállalást, amely tulajdonságokkal felvértezve a mindennapi életben is könnyebben megállják majd a helyüket, testileg és lelkileg is egészségesebbekké vállnak.

Napjaink felgyorsult világában egyre hangsúlyosabb szerepet kap a tudatos egészséges életmódra való nevelés. Ami korábban természetes volt a gyermekek számára - jó levegő, elegendő mozgás, megfelelő táplálékbevitel -, manapság egyre nehezebben elérhető. Mi rendszert és olyan kereteket biztosítunk, ami a gyermekek számára talán az egyik legfontosabb dolog az egészséges személyiség kialakulásához.

A program három vezető témakörre épül:

- újraélesztés-életmentés, 

- táplálkozás-tudomány,  

- erőnlét-rehabilitáció-prevenció.

A programban valamennyi akadémiai növendék életkorának megfelelően személyes képzést kap az adott téma szakembereitől.

Heti rendszerességgel történik mind a három témakörből az elméletet és a gyakorlatot összekapcsoló játékos foglalkozás, melynek segítségével a fiatalok elsajátíthatják az újraélesztés és elsősegélynyújtás alapjait.

Egészséges táplálkozás fontosságáról hallhatnak  és speciális sportolást segítő táplálékkiegészítők labirintusához kaphatnak útmutatást.

A rendszeres sportolás biztosítja az erőnlétet a mindennapok megterheléseihez, de mint minden versenysportban itt is fenn áll a sérülés lehetősége. Ennek megelőzéséről, a mély izmok jelentőségéről, egyensúlyról, ízület védelemről a különböző gyakorlatok közben, (térd helyzete egy térdhajlítás során, törzs, medence kontrol) a koncentráció szükségességéről, a rendszerességről és tudatosságról, bemelegítés és nyújtás témaköréről, a pihenés fontosságáról lesz szó sok-sok bemutató gyakorlat közben.

A program megalkotói hisznek abban, hogy a rendszeres testmozgás megszerettetése mellett feladatuk a fiatalok egészségtudatos felnőtté válásának elősegítése is. Ezért hozták létre a programot, mely során nem csak a sportolók, hanem a benne részt vevő edzők, gyógytornászok, dietetikusok, egészségügyi szakdolgozók, orvosok is egy nagy, közös csapattá tudnak majd kovácsolódni.