Román fiatal csempészett migránsokat - elfogták

Vissza a címlapra
Román fiatal csempészett migránsokat - elfogták

A Balotaszálláson megállított kisbuszban a sofőrön kívül 18 határsértő utazott.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály munkatársai Balotaszálláson 2022. június 19-én 8 óra 13 perckor intézkedés alá vontak egy olasz honosságú járművet, amelyet egy 21 éves román állampolgár vezetett.

A kisbuszban a sofőrön kívül 18 – magát pakisztáni állampolgárnak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a román fiatal a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya a férfi ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. Őt előállítják, őrizetbe veszik, és kihallgatását kezdeményezik letartóztatását.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.


Négy embercsempész az elmúlt éjszaka mérlege

A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. június 19-én 0 óra 50 perckor Hercegszántó térségében 11 külföldit tartóztattak fel. A magukat török állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.

A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Kelebia Határrendészeti Kirendeltség munkatársai az 5413-as számú úton, Balotaszállás térségében 2022. június 18-án 23 óra 10 perckor intézkedés alá vontak két, egymás után közlekedő, román rendszámú járművet. Az első autóban két román férfi, a mögötte közlekedőben pedig egy román férfi, valamint 15 illegális migráns utazott. A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A gyanú szerint a 27, 32 és 44 éves román férfiak a határsértőknek segítséget akartak nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak.

Egy magyar férfit is embercsempészéssel gyanúsítanak a rendőrök. Kecskemét külterületén, az M5-ös autópályán intézkedtek 2022. június 19-én 4 óra 25 perckor egy Toyota sofőrjével szemben a rendőrök a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelzése alapján. A szegedi lakos autójában négy – magát szírnek valló – férfi utazott, akik nem tudták sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásukat hitelt érdemlően igazolni. A nyomozók gyanúja szerint a 61 éves szegedi lakos a határsértőknek szintén segíteni akart abban, hogy Nyugat-Európába jussanak.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya mindkét esetben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított. A négy gyanúsítottat előállították, őrizetbe vették, és kihallgatásukat követően kezdeményezik letartóztatásukat.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.