Rajzfilmsorozat készül Kecskeméten a magyar szentek életéről

Vissza a címlapra
Rajzfilmsorozat készül Kecskeméten a magyar szentek életéről

Idén készülhet el a Kecskeméti Animációs Filmstúdióban a magyar szentekről szóló animációsfilm-sorozat első három epizódja, mely Szent István, Szent László és Szent Margit életét mutatja be. A narrátorok szerepét maguk a szentek látják majd el, és a haláluk előtti utolsó imádság formájában veszik számba életútjukat - számolt be erről a hajonaplo.ma

Vitathatatlan, hogy Kecskemét a magyarországi rajzfilmgyártás fellegvára, hiszen már az 1920-as években díjnyertes alkotás készült a településen. Aztán újabb mérföldkövet jelentett, hogy 1971-ben a „hírös városban" létesített vidéki telephelyet a Pannónia Filmstúdió, melynek vezetését Mikulás Ferencre bízták.

A Kecskeméti Rajzfilmstúdió vezetője, producere felidézte, hogy azóta több ismert produkció - köztük játékfilmek és sorozatok - is szerepel a repertoárjukban. Céljuk, hogy a korszerű technológia révén továbbadják a folklór, a történelem és az irodalom értékeit, melyeket át szeretnének menteni a film formanyelvére.

Példaként említette, hogy a Magyar népmesék sorozatból száz részt készítettek, és az epizódok összesen 124 milliós megtekintésnél járnak a világhálón. Az ő javaslatára készült a Mesék Mátyás királyról is, de szintén dolgoztak az Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutató által gyűjtött archaikus népi imádságon. Az irodalmi adaptációk listája is hosszú, hiszen filmre vitték Lázár Ervin meséit, de Kányádi Sándor mesekönyvéből szintén készült sorozat.

- Több történelmi témájú filmet is készítettünk, aztán az ezredforduló körül javasoltam a kollégáimnak, hogy nézzünk vissza száz évvel korábbra. Az 1800-as évek végéről, illetve az 1900-as évek elejéről 22 epizód készült el. A legújabb kori történelem eseményeiről is csináltak filmes adaptációk. Az 1956-os forradalomban szereplő, akkor még fiatalkorú Mansfeld Péter kivégzésének jegyzőkönyvét megkaptam Pongrátz Gergelytől, amelyből filmet forgattunk. Ilyen előzmények után merült fel, hogy érdemes lenne a magyar szentek életét is ily módon megörökíteni - mondta a stúdió vezetője.

A cikk folytatását IDE kattintva tekinthetik meg!