Rabok takarították a Kecskeméti Református Temetőt

Vissza a címlapra

A Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet 48 jogerős büntetését töltő fogvatartottja jóvátételi munkavégzés keretében a Kecskeméti Református Temető rendezésében nyújtott segítséget 2017. május 20-án, szombaton. Zombory István presbiter, a Kecskeméti Református Temető gondnoka hírportálunknak elmondta: kiváló munkát végeztek a temetőben a fogvatartottak.

A jóvátételi munka különlegessége, hogy a résztvevők „szabadidejükben", díjazás nélkül, önkéntesen vesznek részt benne.

A kecskeméti börtön a jóvátételi program keretében többször vett már részt városszépítési munkákban, Kecskemét egy-egy „szemetesebb" részét tisztították meg az elítéltek. Többször jártak az idősek ápolását, gondozását végző Margaréta Otthonban, de a kecskeméti SOS Gyermekfaluban is voltak, ahol kerti munkákat végeztek.

Csak 2016-ban 11 alkalommal 163 fogvatartott részvételével 784 munkaórát dolgoztak a városért, a kecskeméti lakókért.

Az elítéltek szívesen vállalják a munkát, segít nekik abban, hogy a társadalom hasznos tagjának érezzék magukat, hogy csökkenjen a bűncselekményük miatt a társadalom irányába érzett szégyenérzet, bűntudat, nem utolsósorban pedig változatosságot is hoz a bezárva töltött mindennapokba a kinti munka. Az önkéntes jelentkezők száma szinte mindig meghaladja a meghatározott létszámot, azonban természetesen csak az vehet részt benne, aki bűncselekménye, személyisége, addigi munkavégzése alapján megbízható, nem jelent kockázatot a kültéri munkáltatásban való részvétele.