Pszichiátriai Szakdolgozók XIX. Országos Kongresszusa

Vissza a címlapra

A Bács-Kiskun Megyei Kórház 2018. június 21-23 között tartja az a Pszichiátriai Szakdolgozók XIX. Országos Kongresszusát, melynek megnyitóján csütörtökön Dr. Svébis Mihály, kórház főigazgatója, Pap-Szekeres Anita ápolási igazgató asszony, Bugarszki Miklós a Magyar Ápolási Egyesület alelnöke, Dr. Szilágyi Simon, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnökségi tagja és a két fő szervező, Dr. Máttyássy Adrienn osztályvezető főorvos és Tóth Mónika a Pszichiátriai Osztály vezető ápolója mondott köszöntőt a jelenlévő vendégeknek.

Az ünnepi műsort követően - melyen a Bács-Kiskun Megyei Kórház Medrigál Kórusa lépett fel Szabó Sándor karnagy vezetésével - délután megkezdődtek a plenáris ülések, melyen többek között mai napon a szakdolgozók helyzetéről a pszichiátriai ellátásban hallhattak a résztvevők, de betekintést nyerhettünk az állatasszisztált terápiák pszichiátriai betegségek során használt jelentőségéről.

A nap végén a városnézés program előtt a Kecskeméti Városháza Dísztermében fogadja a konferencia vendégeit Engert Jakabné önkormányzati képviselő, az Esélyteremtési Bizottság elnökasszonya.

A konferencia fő témái idén: Szenvedélybetegek kezelése és rehabilitációja, Pszichiátriai gondozás, közösségi pszichiátria szerepe a betegek ellátásában, Ápolási hivatás perspektívái, kiégés, Terápiás segítségnyújtás gyógyfoglalkoztatói szemmel, Pszichiátriai osztályok helye a demens betegek ellátásában, Ifjúsági és gyermekpszichiátriai ellátás kihívásai, Szociális ellátó rendszerek szerepe a pszichiátriai ellátásban, Kapcsolat civilszervezetekkel.

A kecskeméti pszichiátriai osztály 1986-ban alakult Dr. Szűcs Attila professzor vezetésével, modern terápiás elveknek megfelelően, betegségcsoportok szerinti szektor rendszerben épült fel és működik jelenleg is, nagy hangsúlyt fektetve a pszichiátriai betegek ellátására, és a szakma színvonalának emelésére.

A rászoruló embertársainkon való segítés, mások önkéntes szolgálata sokak hivatással végzett munkája.

A pszichiátriai betegek gyógyítása összetett és hosszú folyamat, éppen ezért felkészült és elhivatott szakdolgozók nélkül kivitelezhetetlen az eredményes gyógyítás.

A konferencia lehetőséget teremt tapasztalatok, gondolatok cseréjére, egymás munkájának megismerésére, kikapcsolódásra.

A Kongresszus szervezési feladataiban az osztály szakdolgozói és orvosi munkacsapata közösen vett részt, amely mutatja azt a megközelítést, hogy korszerű szemléletű, igényes betegellátás csak jól együttműködő, egymás erőforrásait jól ismerő és kölcsönösen egymásra építő formában működőképes.

A jövő évtizedre a demenciát és a depressziót prognosztizálják világszerte a legjelentősebbé váló népegészségügyi problémaként - a konferencia ebből a szempontból is fontos, aktuális témákat vet fel.

A gyermek- és serdülőkorban kezdődik a mentális zavarok csaknem háromnegyede, bár a tünetek gyakran csak felnőttkorban jelennek meg. Ma minden negyedik családban van valaki, aki pszichiátriai betegséggel küszködik, és ez nagy hatással van a családok életére is.

Évente nagyvárosnyi tömeg, mintegy kétszázezer ember keresi fel a mentálhigiénés szakembereket, támogatást, megértést keresve. És miközben egy-egy influenzajárvány az egész médiát megmozgatja, a népbetegségnek számító mentális bajokkal küzdők alig kapnak figyelmet. Éppen ezért olyan fontos társadalmilag is ez a mostani szakmai konferencia.