Projekthét a Kecskeméti Piarista Iskolában

Vissza a címlapra
Projekthét a Kecskeméti Piarista Iskolában

Ezen a héten az egész Piarista Iskolában, az óvodától a gimnáziumig projekthét valósult meg. Egyáltalán nem voltak tanítási órák, a hangsúly a projektben való tanuláson volt.

A nevelőtestület már több éve vesz részt ezen e téren egyéni vagy csoportos képzéseken, és idén először jelenlétben valósult meg egész iskolát érintő projekthét. A projektmunka más diák és tanár szerepeket vár el, mint a hagyományos tanítás: itt a tanár inkább segítőként, facilitátorként van jelen, az aktivitás elsősorban a diákoké. A saját tanulási folyamataikat maguk tudják befolyásolni, meghatározni.

Az Óvodában egységes témája volt a projektnek, az Általános Iskolában évfolyamonként változott. A Gimnáziumban a tanárok által javasolt témák közül a diákok választottak, évfolyamtól függetlenül. Emellett volt pár speciális projekt is, három diákcsoport Erasmus plusz pályázat keretében külföldön vett, vesz részt projekthéten: Németországban, Ausztriában és Spanyolországban salzburgi, rheinbachi és pamplonai partner iskolánk diákjaival.

Két másik módon is kapcsolódott a projekthét a nemzetközi kapcsolatokhoz: külföldi diákok is részt vettek benne Kecskeméten is. Két katalán diák a két hónapos vendégtanulóságát tölti nálunk, két diák a szlovákiai Privigye, három pedig a szintén szlovákiai Trencsén piarista iskolájából jött kifejezetten a projekthétre. Mindannyian családok vendégei, illetve hét közben van, aki a kollégiumban lakik.

A másik nemzetközi vonatkozása a projekthétnek, hogy hétfőn és kedden két münsteri munkatárs érkezett az iskolába szintén az Erasmus plusz program keretében meghívott szakértőként, hogy az általuk fejlesztett, a Selye János Diáklaborhálózat programban beszerzett SenseBox nevű, digitális mérésekre, projektekhez használható eszközökről tartson képzést. Hétfőn diákjainknak tartottak felkészítést, akik egész hétre ezt a témát választották projektjüknek, kedden pedig pedagógusoknak, közte a szegedi Radnóti Gimnázium és a dabasi Táncsics Gimnázium munkatársainak a piarista tanárokkal közösen.

A projektek eredményét a diákok pénteken mutatták be, a gimnáziumban egész délelőtt zajlottak a bemutatók, a diákok hat teremben egymásnak adták elő eredményeiket, számoltak be a hét munkájáról és a született produktumokról.

A következő projekteken dolgoztak a piarista gyerekek, diákok:

Kattintson IDE!

Galéria (41 kép)

Összes kép letöltése