Pro Sanitate Díjban részesült Dr. Raskó Endre sebész főorvos

Vissza a címlapra
Pro Sanitate Díjban részesült Dr. Raskó Endre sebész főorvos

A magas rangú állami kitüntetést - melyet a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára, Takács Péter adott át Budapesten - az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenységért Batthyány-Strattmann László születése napja alkalmából vehette át a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórházban immár 49 éve folyamatosan gyógyító sebész főorvos, Dr. Raskó Endre.

Raskó Endre István 1950-ben született Kecskeméten, áltatalános iskoláit és középiskoláit is itt végezte. 1968 -ban érettségizett, majd követően a Szegedi Egyetem Általános Orvostudományi Karának hallgatója lett, ahol 1974-ben diplomázott cum laude minősítéssel. 1974-től dolgozik a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Általános Sebészeti Osztályán. 1978-ban sebészetből, 1990-ben érsebészetből szerzett szakvizsgát. 1981-től vezeti az érsebészeti szakrendelést. 1985-ben adjunktusi, 1996-ban főorvosi kinevezést kapott. 2001 - 2016 között az Általános Sebészeti Osztály osztályvezető-helyettese volt, éveket át részt vett tanulók oktatásában, továbbképzésében. 2016 óta nyugdíj mellett dolgozva továbbra a kórházunk munkatársa, 2019-től a sebészeti osztályon az egynapos sebészet részlegvezetője. Több alkalommal részesült miniszteri dicséretben és kórházi elismerésben. Tagja a Magyar Sebészeti Társaságnak és a Magyar Angiológiai Társaságnak.

„Építész szerettem volna lenni, de oda nem sikerült a felvételi, így döntöttünk végül szüleimmel közösen az orvosi egyetem mellett. A családban korábban senki nem művelte ezt a hivatást. Példaképem Keszler Tivadar gyermekorvos volt, akivel egy házban laktunk gyermekkoromban, engem is ő gyógyított, ha beteg voltam és nagyon szimpatizáltam vele. Az orvosi egyetem ideje alatt kezdetben pszichiáter szerettem volna lenni, de az 5. éves gyakorlat során melyet Kecskeméten töltöttem megtetszett a sebészet, így végül sebész lettem"- emlékezett vissza a kezdetekre Dr. Raskó Endre.

Az egyetem elvégzését követően Dr. Lóránd Pál osztályvezető sebész főorvos lett a példaképe, tőle tanulta az igazi sebészeti szakma alapjait, ahogyan fogalmaz, a „kézműves sebészetet", melyből évente 200-300 műtétet végzett. Azóta nagyot fejlődött az egészségügy melynek során a minimál invazív sebészet bevezetésével, a laparoszkópos eljárások alkalmazásában Prof. Dr. Sikorszki László az Általános Sebészeti Osztály osztályvezető főorvosa az iránymutató.

1976-ban indult a kecskeméti kórházban az érsebészet. Az érsebészeti műtétek mellett abban az időben már csináltunk mi is személyesen angiográfiákat, mely beavatkozás ma már sokkal korszerűbben történik az orvostudomány és az eszközök fejlődésének köszönhetően"-mesélt az elmúlt évtizedekről a főorvos.

Dr. Raskó Endre főorvos szabadidejét legszívesebben családja körében tölti, szeret olvasni, kertészkedni. Feleségével, aki háziorvos, a középiskola óta ismerik egymást, immár több, mint öt évtizede élnek boldog házasságban. Két gyermek édesapja, fia gyógyszerész, lánya az Egynapos Sebészeti Egység esetmenedzsere. 5 unoka büszke nagypapája, a legidősebb közülük idén fog érettségizni.