Presbiteri továbbképzés a Református Iskola Dísztermében

Vissza a címlapra

Az egyházmegyei presbiteri továbbképzést harmadik éve szervezi meg a téli időszakban a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye. Vasárnap a Kecskeméti Református Iskola Dísztermében volt az előadássorozat első találkozója.

Az egyházmegyei presbiteri továbbképzésekre azért volt szükség, mert a Magyarországi Református Egyházban a lelkipásztorok kötelező továbbképzési rendszere megoldott ugyan, azonban az önkéntes munkát végző presbitereknek, gondnokoknak nincs ilyen.

- Úgy gondoltuk, hogy megpróbáljuk mi magunk megszervezni a presbiterek továbbképzését. Azért, hogy naprakészek legyenek például az egyházjogi, vagy a biblia ismereti kérdésekben - tájékoztatta hírportálunkat Sipos Levente soltvadkerti lelkipásztor, az egyházmegye presbiteri tanulmányi előadója. - A megye valamennyi, azaz 38 gyülekezetéből érkezett a mai továbbképzésre 2-4 presbiter.

A vasárnapi továbbképzésen két előadás szerepelt. Az egyik „Van-e biblikus gyülekezet?" címmel, azaz van-e bibliai kép arról, hogy milyen legyen egy gyülekezet. Vagy ad-e a biblia erre nézve szabadságot? Az előadást Sipos Aba Álmos, a Budapest-Békásmegyeri Református Gyülekezet lelkipásztora tartotta.  

A másik előadásban - ennek a címe ez volt: „Gyülekezet, mint iskola" - arról volt szó, hogy a gyülekezet tagjainak folyamatosan tanulniuk kell. Az előadó Molnár Sándor, a Biai Református Gyülekezet lelkésze volt.   

A tervek szerint kora tavaszig még három presbiteri továbbképzést tartanak Bács-Kiskun megyében. Ezek helyszínei azonban már nem Kecskeméten, hanem váltakozva a megye más református gyülekezeteinél lesznek majd.