Piarista nemzetközi találkozók a távoktatás idején

Vissza a címlapra
Piarista nemzetközi találkozók a távoktatás idején

A Piarista Iskola gimnazistái hét héten keresztül nemzetközi találkozókon vehettek részt a koronavírus miatti digitális távoktatás időszaka alatt.

Ezen a héten hetedik alkalommal találkozhattak tanárok és diákok Argentínából, Lengyelországból, Németországból, Ausztriából, Katalóniából, Szlovákiából és Magyarországról. A találkozók meglévő intézményi kapcsolatokra és az Erasmus plus pályázati együttműködésre épültek.

A Piarista Iskola régóta próbálkozik azzal, hogy online kapcsolatban segítse a diákok idegen nyelvi, különösen angol nyelvi képzését. Korábban az argentin Córdoba és a szlovák Trencsén város piarista iskoláival működött együtt: a diákok rövid videókat osztottak meg egymással saját iskolájukról, ételeikről, kultúrájukról, városukról.

A lengyelországi Elblag és a katalóniai Olot piarista iskoláival pedig ősszel indult Erasmus plus pályázat keretétben a kétéves együttműködés. Ennek keretében ősszel tanárok és egy diák, valamint szülő vett részt Olotban pedagógiai képzésben, február-márciusban pedig kéthónapos diákcsere indult a három iskola között, amit sajnos megszakított a járvány.

Ezekre az együttműködésekre épült az a projekt, mely során heti rendszerességgel volt lehetőségük a diákoknak egy-egy órára találkozni, és angolul beszélgetni. Az első alkalmakkor inkább a kötetlen beszélgetés, ismerkedés dominált, később a diákok visszajelzései, javaslatai alapján konkrét témákról, kérdésekről folyt a beszélgetés, amiről rögtön online prezentációt is készítettek a résztvevők. Ezeket a találkozó végén be is mutattak egymásnak. A találkozókhoz csatlakozott a kecskeméti Piarista Iskola salzburgi testvériskolája néhány diákja, sőt egy német diák is, akinek a córdobai iskolában volt egy ismerőse.

A találkozók most, az európai tanév lezárultával (Argentínában márciusban kezdődött és novemberig tart az oktatási év) befejeződtek, azonban a tervek szerint ősszel, a tanórákhoz kapcsolódva folytatódnak majd.

A találkozókról készült videó itt látható.