Országos hospice kongresszus helyszíne Kecskemét

Vissza a címlapra
Országos hospice kongresszus helyszíne Kecskemét

Ismét Kecskeméten rendezi meg a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület az országos kongresszusát. A május 5-7. között tartott program másik szervezője a kecskeméti Ölelő Kéz Ápolási és Hospice Alapítvány, a helyszín a Három Gúnár Rendezvényház, a csütörtök délutáni megnyitón pedig részt vett Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere is.

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület XII. Országos Kongresszusa fővédnöke Dr. Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár (EMMI), a védnöke pedig Dr. Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Főigazgatója.

A szervezők így indokolták a kecskeméti helyszínt: a kongresszusnak idén - 2002 után immár második alkalommal - a megejtő atmoszférájú Kecskemét városa ad otthont, ahol a falak is Kodály műveit visszhangozzák, és amelynek építészeti szépségei méltán teszik az Alföld egyik legkülönlegesebb városává. A kongresszus résztvevőinek alkalmuk nyílik arra is, hogy elmerülhessenek Kecskemét elvarázsolt, sokszínű világában.

A megnyitón elhangzott: „Mindig nagy izgalommal és várakozással tekintünk a következő nemzeti hospice kongresszus elébe, - immár tizenkettedik alkalommal találkozunk - mert az évek során nemcsak a hazai hospice/palliatív ellátás szakmai fejlődése vált szembetűnővé, hanem igazi kollektívák, tartós szakmai együttműködések és nem kevésbé tartós barátságok is születtek. A hospice/palliatív ellátás nem csak munka, nem csak hivatás, hanem több annál: valódi közösségalkotó tevékenység is. Az összetartozás és összetartás társadalmi igényét valósítja meg kicsiben, hogy mintát adhasson a társadalmi együttműködésre és felelősségvállalásra."

A szakembereken kívül van még egy nagyon fontos erőforrása a hospice-nak, és ez nem más, mint az önkéntesek jelenléte, akik nagyon sokszor magát az életet, a külvilágot jelentik a betegek számára, munkájuk különleges emberi kapcsolatok kialakulását teszi lehetővé. Ők azok, akik fáradtságot nem kímélve azon dolgoznak, hogy szebbé tegyék egy számukra kezdetben idegen ember utolsó napjait. Ők azok, akik nem várnak el ezért semmilyen fizetséget, az ő fizetségük az öröm és a hála, vagy - sok esetben - egyszerűen a beteg egy kis megkönnyebbülése, és néha ez a legtöbb. Ők végzik azt a sok-sok háttérmunkát, amelyre a hospice-ban dolgozó szakemberek - idő és energia híján - nem lennének képesek, ezért az önkéntesek jelenléte nagyban emeli az ellátás színvonalát.

Idén először - a kongresszus utolsó napján, szombaton - külön fórumot biztosítanak a szervezők arra, hogy a hazai hospice önkéntesek találkozhassanak egymással és az ellátókkal. Beszélhessenek a sikeres projektekről, az immár törvényileg szabályozott hospice képzésről, az önkéntesek foglalkoztatásának nehézségeiről, és azok lehetséges megoldásairól.